Zo hebben mensen met een aandachtsstoornis als ADHD een grotere kans dat zij te laat komen, omdat zij een kortere aandachtsspanne hebben. Maar ook als je geen ADHD hebt, bestaat de kans dat je te laat komt door afleiding.
Te laat komen verpest je relaties (en jezelf) – volgens onderzoek. Het is bewezen dat je helemaal niet leuk gevonden wordt door anderen wanneer je altijd maar te laat komt. Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt namelijk letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'.
Omgaan met laatkomers is een uitdaging. Het is van belang dat je iemand niet aanspreekt op het moment van te laat komen. Het is beter om dit op een ander moment te doen. Plan een kort gesprek en maak het bespreekbaar.
Tip: Train uzelf in een realistischer tijdsbesef. Zet een kookwekker als je vijf minuten wilt douchen; houd een week lang exact bij hoe lang de rit naar je werk duurt en bereken het gemiddelde. Zie daarnaast wachttijd niet als verspilde tijd. Zorg dat je extra vroeg bent, zodat je rustig de krant kunt lezen.
Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering. Wanneer dit gebeurt, zal je naar de directeur van jouw school moeten gaan om te vertellen waarom je te laat bent gekomen.
Mensen die gewoonlijk te laat zijn (of zelfs maar één keer te laat zijn, als het er op aankomt) roepen incompetentie, egocentrisme en zelfs een gebrek aan integriteit op zich af. Het is dus belangrijk voor je algemene levenskwaliteit om iemand te zijn die altijd op tijd komt.
Laatkomers missen een deel van de les en verstoren die voor anderen. Veelvuldig te laat komen zorgt voor een achterstand en kan bovendien een voorbode zijn voor spijbelgedrag en voortijdig schoolverlaten op latere leeftijd. Maar bovenal gaat het ten koste van kostbare onderwijstijd.
Bij herhaaldelijk te laat komen:
De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Ontslag op staande voet is mogelijk voor werknemers die te laat komen. De omstandigheden van het geval geven antwoord op de vraag of het ontslag vervolgens terecht is gegeven. De werknemer mag zonder vrees voor ontslag af en toe te laat komen. De werknemer dient zichzelf te beschermen tegen recidive.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jou. Er gebeurt een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen zo moeilijk is. Er verandert bij jou van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied.
Maak voor een realistische planning onderscheid tussen wat je echt vandaag of deze week moet doen en wat langer kan wachten. Plan de dingen die écht moeten gebeuren als eerste. Dan weet je zeker dat je die “moetjes” op tijd kunt afvinken. De rest van de tijd kun je vullen met taken met een minder krappe deadline.
–> Door een planning te maken zoek je net het evenwicht tussen tijd voor je studies en je vrije tijd. Je maakt een overzicht van de dingen die je te doen staan en je plant zélf in wat je wanneer wil doen.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.