Bij een de ziekte van Crohn krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten, zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus inspuit (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Behandeling van de ziekte van Crohn gaat vooral met medicijnen. Stress, ongezonde voeding, een ongezonde leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken. Het advies is om regelmatig te eten en te drinken en voldoende nachtrust te houden.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Zorg voor een normaal vezelgehalte. Een aantal jaren geleden werd gedacht dat lichtverteerbare en/of stoppende voeding gunstig was bij de ziekte van Crohn. Daarom werd aangeraden om wit brood, beschuit en witte rijst te eten in plaats van volkorenproducten.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De precieze oorzaak van Crohn is niet bekend. Wel lijken er bepaalde zaken een rol te spelen, zoals erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals stress, voeding, overmatige hygiëne en een 'westers leefpatroon'. Ook stellen wetenschappers dat roken de trigger kan zijn om de ziekte van Crohn te ontwikkelen.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische darmontstekingen. Bij een chronische darmontsteking is er een verhoogd risico op dikke darmkanker, vooral wanneer de ziekte vele jaren actief is geweest.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Bij de ziekte van Crohn kunt u een opvlamming herkennen door het (opnieuw) krijgen van klachten zoals: diarree met of zonder bloed- en/of slijmbijmenging. buikpijn. gewichtsverlies.
Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn doen er goed aan om vitamine D-supplementen te slikken.
Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.
Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de noemer IBD.
Soms verloopt de ziekte van Crohn zo ernstig dat patiënten aan de complicaties kunnen overlijden, maar dat is zeldzaam. Ondanks de indrukwekkende vooruitgang in de behandeling van crohn is er nog veel te bereiken. Huidig onderzoek focust vaak op het begrijpen van de oorzaken.
De ziekte van Crohn is helaas (nog) niet te genezen. Maar hoeveel en hoe vaak de ziekte klachten geeft, verschilt per persoon: de een heeft jaren geen klachten en dan opeens wel weer. De ander heeft een periode klachten en daarna nooit meer. De meeste mensen hebben periodes zonder klachten en periodes met klachten.
Bloedonderzoek. Met een bloedonderzoek wordt onderzocht of er sprake is van bloedarmoede, van een ontsteking of een slechte voedingstoestand. Heeft jouw bloed een te laag eiwitgehalte dan kan dit een aanwijzing zijn voor de ziekte van Crohn. Om meer zekerheid te krijgen is verder onderzoek noodzakelijk.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie. Probeer bij een vezelarm dieet een vezelrijk dieet.
Met name lange draderige vezels die voorkomen in zuurkool en asperges, de vliezen van citrusfruit en peulvruchten, zaden en noten in brood kunnen dan obstructie geven. In melk en melkproducten komt lactose (melksuiker) voor. Melksuiker wordt in de dunne darm afgebroken door lactase (enzym).