Geneesmiddelen die directe leverschade kunnen veroorzaken in de vorm van acute necrose zijn paracetamol, acetylsalicylzuur, nicotinamide (vitamine B3), amiodaron, en verschillende oncolytica.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Gebrek aan eetlust. Gewichtsverlies. Blauwe plekken. Kleine spinvormige bloedvaatjes op de borst en bovenarmen.
Patiënten met een normaal voedingspatroon hebben geen verhoogd risico op leverschade bij het gebruik van paracetamol in normale doseringen. Leverschade door paracetamol ontstaat via de schadelijke metaboliet NAPQI, die in de lever wordt gevormd onder invloed van het enzym CYP2E1.
De meeste pijnstillers die als "niet-aspirine" worden gelabeld, hebben paracetamol als hoofdbestanddeel. Paracetamol is, wanneer het volgens de aanwijzingen wordt gebruikt, extreem veilig, zelfs voor mensen met een leverziekte.
Het meest bekend is de schadelijke werking op de lever van een te hoge dosis Paracetamol. Maar kans op leverschade is er ook bij ontstekingsremmende medicijnen als bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Bijzonder is dat de lever een gedeeltelijk herstellend vermogen heeft waardoor na een operatie de overgebleven levercellen weer uitgroeien en de lever zich functioneel kan herstellen. Geen enkel ander orgaan in ons lichaam bezit deze unieke eigenschap.
Bij acuut leverfalen werkt uw lever plotseling niet meer goed. Dit merkt u vaak het eerst aan misselijkheid en een ziek gevoel. Later kunt u verward raken en soms wordt uw huid geel.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Eerder werden tekorten aan vitamine D, E, B6 en vitamine A in verband gebracht met het ontstaan van een chronische leveraandoening. Een tekort aan zowel folaat als vitamine B12 blijkt nu een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leverontsteking.
Medicijnen die vaak een rol spelen bij leververvetting zijn onder andere corticosteroïden, antidepressiva en antipsychotica en, het vaakst, tamoxifen .
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie.Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever.Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Waar heb je pijn als je last van je lever hebt? Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Bij chronisch gebruik is er namelijk al leverschade gerapporteerd bij 3 tot 4 gram paracetamol per dag. Vandaar dat volgens de huidige richtlijnen bij chronisch gebruik (langer dan een maand) de maximale dagdosering van 2,5 gram wordt geadviseerd. '
Een vaak voorkomende oorzaak van gestegen leverwaarden is de inname van medicatie. Strikt genomen kan elk geneesmiddel de leverenzymen doen toenemen. Sommige reacties zijn bekend en komen relatief frequent voor (bijvoorbeeld het vaak gebruikte antibioticum amoxicilline-clavulaanzuur of Augmentin).