Bij uw eigen apotheek kunt u gratis een actueel medicatieoverzicht opvragen. Dit doet u bij voorkeur kort voor uw ziekenhuisbezoek. De apotheek neemt het medicatieoverzicht met u door op juistheid en volledigheid. Gebruikt u medicijnen die niet op het medicatieoverzicht staan, geef dit dan door aan de apotheek.
Hoe kom ik aan een actueel medicatieoverzicht? U kunt een actueel medicatieoverzicht gratis bij uw apotheek krijgen. De apotheker of een van de assistenten neemt graag de tijd om het overzicht van uw medicijnen met u door te nemen. Het is belangrijk goed te kijken naar de volledigheid en hoe u de medicijnen gebruikt.
Je kunt je medicatieoverzicht gratis opvragen bij de apotheek. Jij hebt een belangrijke rol in het actueel houden van het medicatieoverzicht. Je bent namelijk de enige die weet welke medicijnen je wel of niet slikt.
U vindt informatie in de bijsluiter die u krijgt bij uw geneesmiddel. Ook krijgt u vaak van uw apotheker informatie over medicijnen. In de geneesmiddeleninformatiebank vindt u informatie over alle medicijnen die in Nederland zijn toegelaten.
Actueel medicatieoverzicht (AMO)
De cliënt neemt het AMO mee naar de arts, of heeft het beschikbaar voor een arts of voorschrijver, zodat deze alle actuele informatie heeft om medicatie voor te schrijven. Als er veranderingen zijn in het medicijngebruik maakt de apotheker een nieuw overzicht.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
VOORBEELDEN VAN DE DRIE P'S Bij de indeling van de verhalen is er een onderscheid gemaakt in de drie P's: Pil, Proces en Patiënt. In de cate- gorie 'Pil' vallen de voorbeelden van verbeteringen die gericht zijn op farmacotherapeutische effecten zoals bij- werkingen en interacties tussen medicijnen.
Pantozol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van maagklachten en reflux. Bij behandeling van maagklachten als gevolg NSAID-gebruik gaat de voorkeur uit naar behandeling met omeprazol, tenzij je clopidogrel gebruikt; dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Nifedipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), en de ziekte van Raynaud.
Het RIZIV heeft de app Mijn Geneesmiddelen gelanceerd. De app biedt de mogelijkheid om al uw openstaande voorschriften op een veilige manier te beheren. Mijn Geneesmiddelen maakt een papieren voorschrift overbodig.
De apotheker krijgt alleen inzage in uw geneesmiddelen (naam, dosering en datum van aflevering) van de afgelopen twaalf maanden. Er is geen enkele uitwisseling van andere informatie, bv. de naam van de arts die een geneesmiddel heeft voorgeschreven of de apotheker die het heeft afgeleverd.
Via Mijngezondheid kan je vanaf nu de geneesmiddelenvoorschriften van je arts of tandarts digitaal bekijken en ook doorklikken naar de bijsluiters.
Morfine, fentanyl en oxycodon zijn heel sterke pijnstillers. Bijwerkingen zijn suf zijn, moeilijk poepen, duizelig zijn en verslaving. Uw huisarts kan deze sterke pijnstillers voorschrijven: als u erg veel pijn heeft door kanker.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Wat houdt de regel van 5 in
Heb je het juiste medicijn? Is het de juiste patiënt/cliënt? Is dit het juiste tijdstip? Wat is de juiste wijze van toedienen?
De regel van 5 bevordert veilig medicatie delen. Door handhaving van de regel van 5 wordt de kans op medicatie-incidenten tot het minimum beperkt. De regel van 5 dient bij het verstrekken van een medicijn doorlopen te worden.