Het beste antwoord. Bij de natuurwinkel of reformzaak verkopen ze de mayo van het merk Demeter of Machandel waar geen suiker in zit. En deze smaakt echt naar hoe mayo hoort te smaken!
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Toen opperden wetenschappers dat het vele vet in het eten van de consument de boosdoener was voor hart- en vaatziekten. Er kwamen veel vetarme en magere producten op de markt en om het eten toch aantrekkelijk te maken voor de consument werd dit vet vervangen door suiker.
De runners up zijn de Jean Baton Belgische mayonaise en Jean Baton mayonaise zonder suiker. Zij hebben een fractie meer koolhydraten en zijn dus ook prima opties.
Halvanaise: met zo'n 35% tot 40% vet ongeveer half zo vet als mayonaise. Fritessaus: bevat nog wat minder vet dan halvanaise, meestal zo'n 25%. Yoghurt mayo: qua vetgehalte vergelijkbaar met fritessaus, en bevat zo'n 15% yoghurt.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
' Mayonaise mag wel, en kokosvet liever niet? 'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Leuke bijkomstigheid: een portie van 15ml (ofwel 1el) bevat ca. 11,2g vet en slechts 0,18g kh. Hulde aan de mayo!
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Conclusie: dit is de beste saus die je kunt eten als je wilt afvallen. Je kunt, als je écht saus wilt, het best voor ketchup kiezen. Dit heeft vergeleken met de andere sauzen verreweg de minste calorieën en het minste vet. Er zit wel veel suiker in, maar de suikervrije variant komt er dan weer erg goed vanaf.
In dit product betekent 'light' dat er ten minste 30% minder vet in zit. Dat klopt: de gewone mayonaise bevat 81 gram vet per 100 gram, de lightversie slechts 31,9. Als je de rest van de voedingswaarden bekijkt, merk je echter op dat er in de light mayonaise meer koolhydraten zitten dan in de gewone mayonaise.
Verzadigde vetten vervangen door onverzadigde vetten is gunstig voor je cholesterol. Je kan bijvoorbeeld beter boter vervangen door margarine, omdat er in margarine vooral onverzadigde vetten zitten. Mayonaise lijkt zelfs beter voor het cholesterol dan margarine.
Aantal calorieën
Een eetlepel mayonaise telt al snel tegen de 100 kilocalorieën, terwijl een eetlepel ketchup rond de 15 calorieën bevat. Als je dus puur en alleen naar het aantal calorieën zou kijken, dan zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is dan mayonaise.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Natuurlijk gaat er meestal vet in een saus. Maar voeg ook andere ingrediënten toe voor extra gezondheidsvoordeel. Denk bijvoorbeeld aan ui, tomaten, champignons, groene kruiden, yoghurt, verse knoflook, pindakaas, gemberwortel. Samen met een bescheiden portie room of olijfolie maak je zo de lekkerste sauzen.