Een matrasje voor een (baby)ledikant is meestal 60 à 70 cm breed en 120 à 140 cm lang en dient minimaal 10 cm dik te zijn. Voor wiegje kun je een matrasmaat aanhouden van 40 cm breed en 80 lang. De dikte van een wiegmatrasje dient minimaal 5 cm te zijn.
Zorg voor een stevig babymatras. Het babymatras mag niet te zacht zijn, omdat het gezichtje van je kind dan in het matras kan wegzakken en je baby dan niet meer kan ademen! Je kunt checken of het matrasje niet te zacht is, door met gestrekte arm en platte hand op het babymatras te drukken.
Welk soort matras voor baby's? Het beste babymatras wordt vaak gemaakt van koudschuim in combinatie met polyetherschuim. Koudschuim is veerkrachtig, comfortabel en ideaal voor een ledikant matras.
Beste uit de Test: IKEA HIMLAVALV 3D
Dit matras van IKEA is 120 x 60 cm groot en 10 cm dik. Het matras is wat duurder, maar daar krijg je wel wat voor terug. Het is van uitstekende kwaliteit en scoort op geen enkel onderdeel een onvoldoende.
Dit schuim heeft een open celstructuur en is daardoor heel veerkrachtig en voelt comfortabel aan. Er zijn veel soorten en kwaliteiten. Sommige koudschuimmatrassen ventileren minder goed en houden lichaamswarmte meer vast. Dit is geen goede eigenschap voor een babymatras.
Met de producten van Aerosleep ben je er zeker van dat je kindje comfortabel en veilig slaapt. Dit komt onder andere door de speciale 3D-structuur. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje zelfs als hij of zij met het neusje ergens tegenaan ligt alsnog goed kan ademen.
Minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang. Bedbodem vlak, stevig en goed ventilerend. Goed passend matras. Geen stootranden / hoofdbeschermer.
Dikte van het kindermatras
De dikte voor een kindermatras tot 7 jaar moet minimaal 8 cm zijn maar liever iets dikker. De dikte voor een kindermatras tot 14 jaar moet minimaal 12 cm zijn.
Het verschil tussen polyether en koudschuim
Het verschil tussen beide zit vooral in de draagkracht. Bij polyether wordt die draagkracht bepaald door het soortelijk gewicht: hoe zwaarder het polyether is, hoe duurzamer. Bij koudschuim wordt de draagkracht dan weer bepaald door de veerkracht.
Zo kan het kindje last krijgen van rebreathing, iets dat verstikking tot gevolg kan hebben. We spreken van rebreathing wanneer het gezicht van een kind tegen volumineus materiaal aan komen te liggen (onder de deken bijvoorbeeld) of op zijn buik tegen een niet goed ventilerend matras.
De HIMLAVALV 3D matras is bekroond door de Consumentenbond als 'Beste uit de test - januari 2021'. De matras geeft goede ondersteuning aan zowel baby als peuter.
Wij raden voor kinderen een HR koudschuim of latex matras aan. HR koudschuim biedt voor kinderen de beste ondersteuning en heeft uitstekende klimaateigenschappen. Het materiaal is zeer opencellig, waardoor het vocht goed kan afvoeren en warmte uitstekend kan reguleren.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Een matras voor kinderen moet over het algemeen medium-stevig zijn. Zo voorkom je dat het matras voor je kind te hard, of juist te zacht is.
De verschillende lattenbodems voor het kinderbed
Voor een peuterbed of meegroei ledikant heb je een lattenbodem van 70 x 140 of 70 x 150 cm nodig. Voor eenpersoonsbedden is de standaardafmeting 90 x 200 cm. Voor een twijfelaar is een bedbodem van 120 x 200 cm nodig.
Als eerste voorbeeld gebruiken we de Snuzpod 4 cosleeper. De Snuzpod 4 is uitermate geschikt voor boxspring bedden, omdat deze verstelbaar is tot een hoogte van 73 cm. Bij de Snuzpod zitten altijd 4 riempjes; 2 korte riempjes en 2 lange riempjes. De korte riempjes zijn voor een lattenbodem bed.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.