De bodem van de pan dient wel een minimum diameter (+/- 60%) te hebben in functie van de diameter van de gekozen kookzone. We raden aan om de pan goed in het midden van de kookzone te plaatsen om een optimaal rendement van uw kooktafel te verkrijgen.
We krijgen veel vragen over het formaat van de bodem van de pan. Dit is echter niet belangrijk. Inductie past zich aan het formaat van de bodem. Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.
Alle pannen, en dus ook koekenpannen, worden opgemeten aan de bovenkant.Dus de diameter wordt aan de rand opgemeten. Vaak is de onderkant van de koekenpan wat smaller, omdat de randen van koekenpannen vaak wat naar buiten toe lopen.
Vaak met duidelijke voordelen en handigheden maar lang niet altijd noodzakelijk. Een basiskookset bestaat bijvoorbeeld uit drie kookpannen, een steelpan en een koekenpan. Een goede richtlijn is een set van pannen met een diameter van 18, 20 en 24 cm, een steelpan van 16 cm en een koekenpan van 28 of 30 cm.
Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
De kookpannen van de serie Milano zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal met een lange levensduur. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. De 6.5 mm ingekapselde bodem geleidt warmte perfect en heeft een speciale legering voor koken op inductie.
Het gemiddelde gezin bestaat uit vier personen. Wanneer je voor iedereen een lekkere stoofschotel wilt maken in je braadpan, heb je toch zeker een inhoud van drie tot vier liter nodig, dan heb je genoeg ruimte om een royale stoof te maken. Dit komt al gauw overeen met een diameter van 24 tot 26 centimeter.
Roestvrij staal is keihard, makkelijk in onderhoud ook, maar geleidt slecht en voedsel bakt makkelijk aan. Gietijzer kan goed heet worden en is lekker om in te braden, maar het roest en kan de smaak beïnvloeden. Aluminium is licht en goedkoop, maar ook zacht en heeft invloed op de smaak en kleur van je gerecht.
Het is veel gezonder om je pan eerst goed op te laten warmen, vervolgens de olie erin te gieten en dan nog eventjes te wachten met het vlees. Hierdoor laat je je pan goed opwarmen en schroeit het vlees direct dicht in de pan. Het voordeel hiervan is dat het op deze manier het minste vet opneemt.
De soeppan 22 cm ( 6 L ) van Neron vergroot het kookgemak en plezier in uw keuken.
Wokken op de inductiekookplaat is zeker mogelijk. Omdat de inductiekookplaat anders werkt dan de gaskookplaat, hebben fabrikanten gezocht naar een oplossing. Bij de inductiekookplaat vindt verhitting plaats op de plek waar de pan de kookplaat raakt.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan pannen van aardewerk, aluminium of koper. Maar ook glas is niet geschikt. Een ovenschaal warm houden op een inductie kookplaat zal daarom ook niet werken. Voor als deze gevallen is een inductie adapter een absolute must.
Gebruik van uw metalen keukenhulpen en -gerei is geen probleem voor uw stalen koekenpan. Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een braadpan is altijd gemaakt van gietijzer waar een hapjespan is gemaakt van bijvoorbeeld aluminium of roestvrijstaal. Een braadpan heeft doorgaans geen anti-aanbaklaag, maar een hapjespan juist wel. Het deksel van de hapjespan heeft vaak een klein gaatje en is van glas, een braadpan heeft een gietijzeren deksel.
Gebruik hiervoor een kleefpan van metaal. Het is belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Neem dus nooit een pan met anti-aanbaklaag.
Deze nemen minder ruimte in waardoor je nog een pan ernaast kunt hebben op het fornuis. Ook past hier over het algemeen alles in. Braad je liever hele stukken vlees, gevogelte of vis en dient de vorm behouden te worden? Dan raden we een ovale pan aan.
Ze moeten magnetiseerbaar metaal bevatten om te werken op inductie. Gelukkig bevatten de meeste pannen dit materiaal. In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen dus gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat. Het is dus een fabeltje dat je altijd nieuwe pannen nodig hebt!
Magnetische bodem
Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem? Dan wordt deze ook niet warm. Gelukkig zijn veruit de meeste pannen voorzien van een magnetische bodem, dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij pannen van koper, rvs en gietijzer.
Op zoek naar een goedkope pannenset die ook geschikt is voor inductie? Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld.