Om een idee te geven van welke afmetingen gebruikelijk zijn, volgen hier enkele voorbeelden. Breedte: 70 tot 90 cm.Diepte: 50 tot 55 cm.Hoogte: 25 tot 90 cm.
Een breedte van 75 centimeter is standaard voor een enkele wasbak en een badkamermeubel, gecombineerd met 50 centimeter diepte. Op die manier heeft u voldoende opbergruimte onder de wasbak in het meubel. Bovendien kunt u de wasbak in een kleine badkamer plaatsen, omdat die niet teveel ruimte in zal nemen.
De meest gekozen hoogte van het meubel is 90 cm. Voor het bepalen van de hoogte meet je vanaf de grond tot het laagste punt in de waskom. De hoogte hangt samen met het type wastafel. Plaats je bijvoorbeeld een waskom op een badmeubel, let goed op de hoogte en kijk of je nog comfortabel handen kunt wassen.
Er zijn veel verschillende soorten en maten wastafels, maar een gemiddelde enkele wastafel is ongeveer 75 cm breed en 50 cm diep. Als je liever twee wastafels hebt en hier ruimte voor hebt, dan kun je ook kiezen voor een dubbele wastafel. Je kunt dan rekenen op een gemiddelde maat van 140 cm breed en ook 50 cm diep.
Voor de gebruiksruimte rekenen we gemiddeld: 80 x 70cm. In totaal heb je dus 80 x 120cm nodig voor een gemiddelde wastafel. Als je wastafel breder is heb je natuurlijk meer ruimte in de breedte nodig. Kies je voor een badmeubel?
De gemiddelde badkamer in Nederland beslaat ongeveer 8,5 m² en dat is best een aardig formaat. Op dat vloeroppervlak kun je een douche, los bad, wastafel en wc kwijt en dan is er ook nog voldoende opbergruimte en een radiator.
Houd er rekening mee dat de doorgang langs het bad, wastafel en inloopdouche minimaal 70 centimeter is. Wil je elkaar makkelijk kunnen passeren bij de wastafel, dan is een ruimte van 100 centimeter vereist.
Een fijne breedte is 100 cm. Bij een extra breed meubel is het zelfs mogelijk om een luxe dubbele wastafel te plaatsen. Zo kunt u met twee personen tegelijk gebruik maken van de wastafel. De breedte is natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbare ruimte in de badkamer.
De diepte van een badkamermeubel is afhankelijk van het soort meubel u graag wilt. De meest populaire afmeting voor een wastafelonderkast is bijvoorbeeld 45 centimeter, waarbij u niet ver hoeft te reiken naar de wastafelkraan, maar het water ook niet over de rand heet spat.
Een enkele of twee waskommen: de ruimte
Indien u er twee naast elkaar wilt plaatsen is het verstandig om minimaal de ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden. Op die manier krijgen de beiden kommen voldoende de ruimte, om goed tot hun recht te kunnen komen.
Omdat het materiaal geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een microvezeldoekje en een sopje.
Het grootste deel van de wastafels wordt nog altijd gemaakt van keramiek. Het voordeel van dit materiaal is dat het makkelijk schoon te houden is door zijn gladden oppervlak. Daarnaast is keramiek budgetvriendelijk, kleurvast, makkelijk in onderhoud en zal je hier niet snel een kras op zien.
Enkele gebruikelijke afmetingen: Kolomkasten: diepte 34 cm en breedte 40 of 60 cm. Wastafelblad: diepte 60 cm. Enkele wastafel: minimumbreedte 60 cm, maar bij voorkeur 80 à 90 cm.
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Afmetingen van de douchebak
De gemiddelde maat in Nederland is 900 x 900mm of 90 x 90 cm, waarin u iets meer ruimte heeft. Indien de badkamer wat groter is kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 1000 x 1000mm of 100 x 100cm, zodat u zich volledig vrij kunt bewegen in de douche. Dit geldt ook voor een douchecabine.
Hoogte afvoer badkamermeubel
De waterleidingen moeten ongeveer 20 centimeter onder de bovenkant van het badmeubel komen te zitten.
De meest voorkomende afmetingen van wastafels
De standaardafmeting van een wastafel in de badkamer variërt van 50-65 cm in de breedte en 42-50 cm in de diepte. Als je een kleine badkamer hebt in een flatgebouw, vergeet dan niet om een geschikte wastafelkraan te kiezen voor de kleine wastafel.
Over het algemeen wordt gesteld dat 90-105cm een fijne werkhoogte is voor je handen. Op deze hoogte hoef je niet gebogen te staan, wat voor rugklachten kan zorgen. Deze hoogte kun je dus als leidraad gebruiken voor het bepalen van de juiste hoogte van je kraan.
Het werkblad dient minimaal 50cm diep te zijn en een breedte te hebben van 75cm. Het zijn de ideale afmetingen voor een enkele wastafel. Bij een dubbele wasbak mag het werkblad 140cm of breder zijn, om beiden goed de ruimte te kunnen hebben.
Een kolomkast is uiteraard wat hoger dan een wastafelonderkast. De kolomkasten beginnen bij een hoogte van 50 cm tot aan 180 cm. De meest populaire hoogte is 160 cm, waarbij u voldoende ruimte heeft om uw spullen op te bergen.
Afmetingen inloopdouche
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
Hoe breed moet inloopdouche zijn
En wellicht heeft de afmeting van uw badkamer ook te maken met de maten. Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.
Gemiddelde levensduur is 19,5 jaar
Bij de aanschaf van een nieuwe badkamer zijn advies, uitrusting, service en prijs belangrijk.