Vanaf welke maand moet je de tuin sproeien? Ongeveer vanaf begin mei tot half september. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe warm de maanden daarbuiten zijn! Is er eerder in het voorjaar al droogte en hoge temperaturen, dan kun je natuurlijk ook vast je tuin gaan sproeien.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt.
Een zomertuin kan er mooi bij staan, maar kan het ook heel moeilijk hebben met de droogte. Af en toe regent het wat, maar vaak is dit niet voldoende voor de droge grond waar de planten in staan. Help uw zomertuin een beetje door uw tuin te sproeien. Voorkom dat uw beplanting verdord door de felle zon en de droogte.
Niet sproeien in de zon
Enige nadeel van bewateren in de avond is volgens Langenhuizen dat je meer kans hebt op veel slakken. Planten die in potten of bakken op het terras staan, hebben wel dagelijks wat water nodig. Zij hebben een kleiner kluitje die sneller warm wordt.
Wanneer moet ik sproeien? Het beste moment om te sproeien is vroeg in de ochtend of tussen 16:30 en 21:00 uur 's avonds wanneer de zon laag staat. Rond deze tijden gaat er minder water verloren aan verdamping en heeft het groen genoeg tijd om te drogen.
Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. U moet namelijk een te snelle verdamping of verbranding voorkomen. Wanneer u gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld krijgen.
Geef twee keer per week veel water
De tuin besproei je 's zomers liever een- of tweemaal per week een uur (of twee) dan elke dag kort. Volgens Lieuwe Westra van Tuinkeur wordt er vaak te makkelijk gedacht over water geven, dat is volgens hem onterecht. “Water geven is een vak apart.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Bij een onttrekkingsverbod oppervlaktewater mag u: NIET: water oppompen uit beken of sloten die daarop afwateren. Maar ook niet uit zwemplassen, (vis-)vijvers, vennen en andere waterpartijen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens, giertonnen en pompen.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.
Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Regenwater opvangen (in een regenton) om later planten mee water te geven is de milieuvriendelijkste methode. Dan heb je geen kraanwater nodig.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Als de zon schijnt moet je niet sproeien, want de druppels werken als vergrootglas. Feit. Gras is hard, dat kan veel hebben, maar de zon kan bij andere planten en blaadjes wel schade veroorzaken als je daar water op sproeit. Dan kan het inderdaad verbranden.
Je begrijpt dat je bij zandgrond nog iets langer moet sproeien. Ook bij dit grondtype een handige richtlijn: is het buiten ongeveer 20ºC, geef je gazon dan een uur lang water. Dit herhaal je een paar keer per week.
"Het is absoluut waar als je water op gewas gooit als de zon heel fel is dan brand het blad wel. Het water op het blad heeft dan een werking als een soort vergrootglas", legt Groot uit. Als de zon heel fel is dan passen de boeren ook op. "Of de grond moet zo verschrikkelijk droog zijn dat ze wel door moeten gaan."
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Het sproeiverbod wordt met ingang van 26 augustus uitgebreid voor het gebied bij het Valleikanaal. Op dagelijkse basis wordt gekeken wat de verschillende partners in het waterbeheer kunnen doen om de overlast van de droogte zoveel mogelijk te beperken.
De prijs van een put zoals deze kan variëren van €350,- tot €1000,- (zonder pomp). Met een waterslang wordt met hoge druk een gat gespoten tot het grondwater is bereikt. In een geplaatste pvc-buis komt vervolgens een slang die aangesloten wordt op een pomp.
Hoeveel water je het beste kan sproeien hangt af van de grondsoort, welke planten je hebt en hoe droog het is, maar gemiddeld is 10-15 mm een goede hoeveelheid. Een gemiddelde zwenksproeier moet je hiervoor al gauw anderhalf uur aan laten staan.
Sproei de tuin liever 1 a 2 keer per week in plaats van elke dag een beetje, dit is beter voor de wortels. Geef 10mm a 15mm water wanneer je sproeit en doe dit het liefst in de ochtend of in het begin van de avond. Sproei niet overdag aangezien de zon ervoor zorgt dat water sneller verdampt.
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt.
Eens per twee weken water geven
Veel planten kunnen normaal gesproken wel zonder extra water. Maar tijdens lange perioden van droogte hebben ze wel wat meer water nodig. Het is beter om een keer per twee weken een flinke hoeveelheid te geven dan wat vaker een klein beetje.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Wanneer water geven? Geef de plant altijd in de ochtend water, want de temperatuur van het water en de grond is dan gelijk. Mocht je de plant 's avonds water geven dan is de aarde vaak heel erg opgewarmd door de zon of de verwarming en daar kan de plant nog wel eens van schrikken.