De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Uitgerekende datum berekenen zonder bevruchtingsdag
Tel dan 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit doe je gemakkelijk door eerst 7 dagen op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarna tel je bij die datum 9 maanden op.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: het hoofdje is nu naar beneden gericht.
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Slechts 5 procent van alle baby's wordt precies op de uitgerekende datum geboren; bijna alle vrouwen bevallen ergens tussen week 38 en week 42. Tegen het eind van de achtste maand van je zwangerschap kun je ervan uitgaan dat je in de komende vier weken gaat bevallen.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum. De kans is groot dat je niet op deze datum bevalt, maar in de periode tussen 38 en 41 weken.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.
Als je 7 maanden zwanger bent, zit je alweer in het laatste trimester van je zwangerschap! Vanaf dit moment kun je last krijgen van zwangerschapskwalen. Ongemakken die je eerder in de zwangerschap misschien nog niet hebt gehad, maar die zich kunnen aandienen als je 30 weken zwanger bent.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Opstaan vanuit ruglig
Span de bekkenbodem en onderbuik licht aan en zet allebei de knieën gebogen neer. Rol als één geheel (als een blok) om op je zij en adem uit. (Dus je schouders, heupen en knieën moeten als een blok omdraaien). Kom tot zit terwijl je onderbenen naast het bed gaan (tuimelaar).
In dit trimester maakt je baby een groeispurt door.
De medische term hiervoor is 'serotiniteit'. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige, huisarts of gynaecoloog bepaalde voorheen in het begin van de zwangerschap de uitgerekende datum.
Op basis van de landelijke perined cijfers van 2018 blijkt 16,5% van de vrouwen tussen 41 en 42 weken zwangerschap te bevallen en 1,2% na 42 weken zwangerschap.
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige. De gynaecoloog zal je adviseren om de bevalling in te leiden. Dit komt omdat er meer risico's zijn voor je baby. De placenta kan minder goed gaan werken.