Geschiedenis. In 1977 begonnen Ludwig 'Loetje' en Dirk Klinkhamer een biljartcafé, Café Loetje aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid. De ossenhaasbiefstuk die op het menu verscheen, werd een dermate groot succes dat het biljarten naar de achtergrond verdween.
Het begon allemaal 40 jaar geleden met Café Loetje in Amsterdam, opgestart door Ludwig Klinkhamer. Hij, afkomstig uit een echte slagersfamilie, werd in de volksmond ook wel Loetje genoemd. Het horecabedrijf was eerst een typisch buurt- en biljartcafé, pas later deed de biefstuk er zijn intrede.
Bij de oprichting zo'n 40 jaar geleden, was het de bedoeling dat Café Loetje een succesvol biljartcafé zou worden. Toen maakte Ludwig 'Loetje' Klinkhamer een fortuinlijke fout door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten.
We zijn enorm fan van Loetje en komen bij verschillende vestigingen maar Loetje Oost is wat ons betreft de beste van allemaal. Ondanks de standaard recepten van Loetje smaken de gehaktballen en kalfslever hier toch echt het lekkerst. Het personeel is aardig en lekker Amsterdams. De kalfslever is een echte aanrader.
Loetje telt inmiddels 21 vestigingen door heel Nederland en maakt, na het samengaan van Restaurantgroep Loetje en Debuut zijn in 2020 onderdeel uit van Restaurant Company Europe (RCE). Binnen deze groep zitten naast ketens als Loetje, ook horecaconcepten als Stan&CO, Beers & Barrels en Popo the Mexican.
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
Het nieuwste Loetje restaurant is gevestigd aan het Gele Rijdersplein in Arnhem. De locatie is de afgelopen maanden geheel verbouwd. Binnen zijn de verschillende zitgedeeltes en het terras biedt uitzicht op de AKU fontein. In de eerste week van juli opende Loetje al de deuren van haar nieuwe vestiging in Leiden.
In één stuk biefstuk van 100 gram zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Loetje is de onbetwiste gouden troef van RCE, 's lands grootste restaurantgroep en daar hoort ook een grote jaaromzet bij: er wordt afgestevend op €225 miljoen, telt Van Halderen ditmaal hardop in een uitgebreid interview met Misset Horeca.
Het pand waar Loetje een restaurant en hotel in heeft gevestigd, is al sinds 1910 een hotel en restaurant. Voordat het huidige etablissement er intrek nam, heette het Hotel Roozendaal.
Wij namen een stiekem kijkje in de keuken, en vonden in Boris Deen en Rob Wagemaker het geheime ingrediënt. 165.000 koeien per jaar zijn er nodig om alle bezoekers van Loetje van hun in een plas vet geserveerde ossenhaasbiefstuk te kunnen voorzien. Een enorm aantal ja, waar dan ook een flinke omzet tegenover staat.
Veel mensen willen franchisenemer worden bij Loetje. Helaas is Loetje geen franchiseformule. Loetje heeft alleen filialen. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is uw eigen Loetje-vestiging te openen.
Wat is dat toch met Loetje?
We gaan in 2022 nóg een locatie openen, Loetje komt naar Vught! In een mooie omgeving, vlak onder Den Bosch waar we nog geen Loetje hadden. De locatie aan de Helvoirtseweg wordt de komende maanden verbouwd om er een échte Loetje locatie van te maken. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie!
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden. In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is.
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
De plantaardige ossenhaas is gemaakt van New Meat van Redefine Meat. Het bestaat onder andere uit een mengsel van water, plantaardige eiwitten (tarwe, soja en aardappel), plantaardige oliën (canola-olie en zonnebloemolie), maiszetmeel en tarwemeel. Alle ingrediënten worden met elkaar gemengd tot een printbare massa.
,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.” Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie. ,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi.
De soep is niet vers en er zit een soort maizena in waardoor het plakkerig is. Een soort fabriekssoep, erg ouderwets, het smaakt niet alsof het gemaakt is van verse groenten. Loetje heeft sowieso weinig gezonde maaltijden.