Het leren fietsen is een belangrijke stap voor een kind. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen alleen en veilig kunnen fietsen ligt om en nabij de 5 jaar. Natuurlijk zijn er kinderen die er sneller aan toe zijn, anderen doen er wat langer over.
Een kind van 3 jaar zal rond de 100 cm zijn en een fiets nodig hebben van 10 inch. Vanaf het moment dat je kind kledingmaat 90 draagt, mag er al worden overgestapt naar een fiets van 12 inch. De eerste fiets. Een mooi moment voor de zelfstandigheid van je kind.
Kinderen kunnen vanaf ongeveer 2 jaar beginnen met fietsen op een 12 inch fiets. Er zijn 12 inch kinderfietsen als loopfiets en als fiets met pedalen en een aandrijflijn. Het is aan te raden om kinderen jong kennis te laten maken met een loopfiets.
De eerste 'fiets' was een loopfiets
Deze eerste 'fiets', of eigenlijk loopfiets, werd in 1817 uitgevonden door een Duitse uitvinder, namelijk Karl von Drais. Het had geen pedalen en bestond bijna volledig uit hout met stalen wielen. Als gevolg hiervan woog het ongeveer 22 kg.
Belangrijk is in elk geval om niet direct voor een grote fiets te gaan. 12 inch is voor de meeste kinderen een goede maat om mee te beginnen. Het op- en afstappen kunnen ze dan prima zelf.
Zorg ervoor dat zadel en stuur van de fiets (voldoende) in hoogte verstelbaar zijn. Dat kan de fiets 'meegroeien' met je kind, tot hij toe is aan een grotere fiets. Een fiets is te klein wanneer je kind bij de maximale zadelhoogte, zittend op het zadel, beide voeten eenvoudig plat op de grond kan zetten.
De Tobi VECTOR-fiets is een ultralichte en extreem wendbare fiets met drie wielen. Deze grijze Vector model heeft de eeuwig opblaasbare wielen en is gemaakt voor kinderen vanaf 1 tot 4 jaar oud.
Vanaf welke leeftijd kan je kindje op de driewieler? Gemiddeld kan je kindje overweg met een driewieler als hij 2 jaar is. Elk kind ontwikkelt zich anders. Het is dus goed mogelijk dat jouw kindje wat eerder of later toe is aan zijn eerste fietsje.
Leren trappen en stoppen
Deze beweging kan je kind ook heel goed leren door te oefenen op een driewieler. Of je laat hem eerst oefenen op een fiets met zijwieltjes. Laat je kind vervolgens dezelfde beweging maken op de fiets zonder de zijwieltjes, maar houd hem nog wel goed vast.
Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring.
Een loopfiets is beter voor peuters dan een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van de peuter echt geoefend waardoor hij/zij sneller zal leren fietsen. Dat is niet zo bij een fiets met steunwielen waarop vaak scheef gefietst wordt.
Loopfiets 1 jaar
Tot en met zijn tweede jaar is het evenwichtsgevoel van je kleine nog niet optimaal. Begin daarom met een driewieler of vierwieler. Een driewieler werkt eigenlijk hetzelfde als een fiets met zijwieltjes; een vierwieler heeft iets weg van een loopauto.
Je kunt je baby in een babyautostoeltje of een babyschelp zetten, die stevig is bevestigd in een fietskar of bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Zo wordt je baby het beste beschermd. Je baby kan in een babyautostoeltje zitten dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd.
Voordelen lichtgewicht kinderfiets
Bij de lichtgewicht fietsen zijn over het algemeen de verhoudingen ook goed. Zoals kleine handvatten en kleine remgrepen, zodat de kleine vingertjes goed bij de remmen kunnen. Korte cranks, kleine zadels en een niet te breed stuur.
Daarom voldoen Alpina fietsen aan alle Nederlandse en Europese kwaliteitseisen om het fietsen voor jouw kind zo veilig mogelijk te maken. Zo hebben alle fietsen een bel, anti-slippedalen, goede remmen en besteden ze veel aandacht aan de kwaliteit van het frame, zodat deze zo stevig mogelijk is.
Je hebt in Nederland merken als Loeki (merk van Sparta) en Alpina, maar die richten zich voornamelijk op de styling. Daarnaast heb je Islabikes en Woom die speciale sportieve kinderfietsen voor fietsvakanties maken.
Kinderen kunnen een gestarte beweging niet snel genoeg onderbreken: Als ze vooruit trappen, is terugtrappen een tegenoverstelde beweging. In geval van nood reageren de handen sneller! Dit resulteert in een “taakverdeling”: De voeten zijn er voor voortbeweging en de handen zijn voor sturen, bellen en remmen!
De allereerste fietsen die zagen er zo uit: houten wielen, een plank - en die plank is bij de moderne fiets eigenlijk het frame, een zadel om op te zitten, het is al een echte fiets. Deze fiets was de eerste fiets met trappers. Ze zitten nog vast aan het voorwiel.
Oefen in ieder geval eerst met stoppen en afstappen: verminder vaart, zet één voet op de grond en stap af. Als het fietsen goed gaat, laat dan af en toe de fiets los zonder dat het kind het merkt. Doe dit steeds iets langer. Uiteindelijk fietst het kind van je weg en ontdek: ik kan het!