Hoelang draagt je baby ze? Dat is heel persoonlijk. Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is. Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden.
Waarom zijn rompertjes zo handig? Doordat rompertjes uit één stuk bestaan voorkomt dit een blote buik en rug. Je baby verliest zo niet onnodig warmte en jij hoeft hier dus niet de hele tijd op te letten. Een romper houdt de luier op zijn plaats, dit verkleint de kans op lekkage.
Veel zijn er rompers tot de leeftijd van twee jaar in de maten 56 t/m 80. Daarboven zie je eigenlijk geen rompers meer in de collectie bij kledingwinkels.
Waarom dragen baby's een romper? Rompers zijn een must voor elke baby. De romper houdt namelijk de luier goed op z'n plek. Doordat de romper het lijfje geheel bedekt, zorgt het er ook voor dat de baby geen blote buik of rug heeft.
In principe kan je jouw baby makkelijk twee dagen dezelfde romper aandoen. Echter heb je bij een baby die veel spuugt wel meerdere rompers per dag nodig. Voordat jouw baby geboren is adviseren we je om minimaal drie rompertjes in maat 50/56 en drie rompertjes in maar 56/62 aan te schaffen.
Rompertjes zijn bruikbaar in alle seizoenen. Je hebt ze met zowel korte als lange mouwen, en in alle soorten kleuren en patronen. Op een hete zomerdag is een rompertje vaak het enige wat je baby nodig heeft, en in de winter kun je het gebruiken als ondergoed met meerdere lagen kleding eroverheen.
Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is. De grootste maat waarin rompers verkrijgbaar zijn is 98/104.
In maat 56 is het handig om minimaal 3 setjes aan te schaffen. Soms kan je de babykleding in maat 56 ook nog omslaan en combineren met items in maat 50. Op die manier heb je ongeveer 6 babykleding setjes voor de eerste periode. De vraag hoeveel setjes babykleding je nodig hebt, kan je hiermee van je checkbox afvinken.
De drukknoopjes lopen van de hals tot 1 van de voetjes. Onder een boxpakje kan gewoon een romper gedragen worden.
Baby's groeien in hun eerste levensjaar enorm snel en groeien vaak al snel uit hun kleren. Dat is nu voorbij met de unieke meegroeirompers. De meegroei rompers hebben een extra rij drukknopen en zijn daardoor langer te gebruiken, zodat je minder rompers nodig hebt.
Rompertjes zijn ideaal. De baby heeft nooit een blote buik en of rug en blijft zo lekker warm. Ook de luier blijft met een romper goed op zijn plaats zitten. Ik denk dat je minstens 6 rompertjes in maat 50/56 nodig hebt en 6 rompertjes in maat 62/68.
Je baby kan een romper met korte mouwen dragen onder een pyjama, trui, vestje, longsleeve of slaapzak. Met warm weer is een katoenen rompertje met korte mouw ideaal als bovenkleding. Het katoen is luchtig, ademend en absorberend zodat je baby niet snel warm en klam wordt.
Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk.
Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden, ook niet in de zomer. De eerste maand moet je hier rekening mee houden. Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken.Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer.
Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.
Voor na de bevalling
Babypakjes en rompertjes zijn absoluut onmisbaar voor in de materniteit. Reken best voor iedere dag dat je blijft 2 of 3 stuks van elk. (Een 'ongelukje' is al snel gebeurd.) Ook slabbetjes (6), een mutsje en sokjes (3 paar) mogen niet ontbreken in je koffer.
Je baby heeft meestal maat 50 bij 0 tot 1 maand oud. Het is dan ook vaak de eerste babymaat die je kind draagt. Wordt je baby te vroeg of te licht geboren? Dan past maat 44 waarschijnlijk beter.
Risicofactoren van wiegendood
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
Wanneer het heet of vochtig aanvoelt dan heeft de baby het te warm. Wanneer het nekje koud aanvoelt, kun je het beste een extra laagje kleding aandoen, want de kans is groot dat hij het te koud heeft. Daarnaast kun je ook de temperatuur van de baby checken met een temperatuur meter.
Ligt je baby in bed en voelt hij of zij koud aan, controleer dan altijd het nekje. Soms kunnen de handjes of het gezichtje koud aanvoelen, maar heeft je baby het gewoon lekker warm. De handjes zijn daarom geen goede graadmeter.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.