Vanaf 6 jaar kan een goede diagnose worden gesteld, omdat kinderen dan mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Aanwijzingen voor astma zijn: Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid.
Bij astma heeft uw kind last van piepend ademen, benauwdheid of hoesten. Uw kind is sneller moe en snel benauwd bij inspannen. Klachten komen vaak door stuifmeel, huisdieren, huisstofmijt, rook, verkoudheid, rennen, stress, kou of mist. Zorg dat er niemand in de buurt van uw kind rookt, ook niet buiten.
Astma kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan doordat u ergens allergisch voor bent. Meestal heeft u er in uw eerste levensjaren al last van, maar astma kan zich ook op een latere leeftijd openbaren.
Astma is vaak erfelijk. Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook.
Als je astma hebt, is het helaas niet mogelijk er echt vanaf te komen. Astma is een ziekte waarbij je al geboren wordt met de aanleg ervoor. Op een gegeven moment komt de ziekte eruit en krijg je klachten zoals benauwdheid en piepende ademhaling.
De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Astma is blijvend
Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel.
Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. Je leeft 24 uur per dag met je astma en weet dus beter dan wie ook wat je klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Kortwerkende luchtwegverwijders als (salbutamol/Ventolin). Deze medicijnen laten de spiertjes rondom de luchtwegen ontspannen, waardoor de luchtwegen wijder worden. Uw kind krijgt dan meer lucht en kan het eventuele slijm beter ophoesten. Ontstekingsremmers als fluticason (Flixotide) of beclometason (Qvar).
Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Bij iemand met astma zie je, onder de microscoop, aan het slijmvlies van de luchtwegen de volgende symptomen van een chronische ontsteking: het slijmvlies is gezwollen (net als de verstopte neus bij een verkoudheid) en rood; het slijmvlies maakt meer slijm dan normaal waardoor u kunt gaan hoesten.
Allergologisch onderzoek. Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën.
Astma kan dodelijk zijn. Klachten van kortademigheid kunnen ernstig zijn en zo snel optreden dat een adequate behandeling soms te laat wordt gegeven. Ook kan astma bij ouderen zo ernstig zijn dat het fataal is. Gelukkig is de sterfte aan een acute astma-aanval in Nederland heel laag.
Wat is ernstig astma
Ernstig astma is met medicijnen moeilijk onder controle te houden. Hierdoor heb je waarschijnlijk veel klachten en moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.
Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
Er zijn verschillende soorten astma, zoals allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk. Bij astma kunnen er periodes zijn dat u weinig last heeft, afgewisseld met periodes dat u juist veel klachten heeft.