Plaats op deze dwarsregel het regelwerk (latten van 22x50 mm), voor de MDF panelen of gipsplaten, met een afstand van 30-40 cm. De afstand tussen de latten is afhankelijk van de dikte van de panelen die gebruikt worden.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
En vooral van welke houtsoort en van welke houttint u houdt. Want in de praktijk zijn zowat alle houtsoorten geschikt om tegen een plafond te bevestigen. Enkel hout dat makkelijk uitzet of krimpt, zoals den of beuk vermijdt u best.
Het regelwerk bestaat uit vurenhouten latten, welke bevestigd worden aan het plafond of muur. Op deze latten worden later de platen of schrootjes bevestigd. De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.
Voor een verlaagd plafond met gipskarton heb je volgende materialen nodig: houten balken of metalen regelwerk, vijzen, pluggen, schroeven, gipskarton, zelfklevende voegband, vulmiddel en de bijhorende gereedschappen om de klus te klaren.
Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast. Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is.
Een verlaagt plafond zal ten alle tijden lager zijn dan uw bestaande plafond. In de meest gevallen word een plafond 5 tot 10 cm verlaagt. Op deze manier is er ruimte genoeg om isolatiedekens aan te brengen en inbouwspots te plaatsen met indirecte verlichting.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Bij een lang of breed plafond krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met een rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.
U kunt zelf gemakkelijk uw plafond verlagen met een houten balkenconstructie. Bevestig lattenbanen tegen het bestaande plafond op 40 cm afstand van elkaar. Gebruik voor de bevestiging de juiste schroeven en pluggen. Let er op dat de latten allemaal op precies dezelfde hoogte komen te zitten!
De kosten voor een verlaagd plafond bedragen gemiddeld € 55 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, gewenste afwerking (bedrukt, lichtdoorlatend, …
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Er komen een aantal soorten gipsplaten in aanmerking voor de afwerking van schuine plafonds en daken: Standaard gipsplaten: grijze A-platen. Waterwerende gipsplaten: Groene WR-platen ( voor badkamers of zolderkamers met hoge luchtvochtigheid ) Luchtzuiverende gipsplaten: Gyproc met Activ Air.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Een rachel is een (meestal houten) lat waaraan houten delen, stucwerk, steengaas, gipsplaten of andere spijker- of schroefbare platen aan plafonds of muren worden bevestigd. Het geheel van rachels heet een rachelwerk. (Een rachel is iets breder dan een tengel en smaller dan een schroot.)
Gipsplaten heb je in verschillende diktes van oa 9,5mm en 12,5mm. Er zit natuurlijk verschil in prijs en stevigheid. Maar een ander belangrijk punt is dat bij de 12,5mm plaat je het regelwerk waar je de platen tegenaan schroeft ongeveer 60cm is en bij de 9,5mm platen is dat 40cm.
Omdat regelwerk vaak wordt gebruikt op zachte houtsoorten zoals douglas hout, kun je voor het installeren hiervan het beste spaanplaatschroeven verzinkt met torx aandrijving gebruiken. Deze zijn ijzersterk en geschikt voor constructies met een hoge draagkracht.
Als basis voor het plafond maken we gebruik van Gyproc Metal Stud profielen. Dit zijn dezelfde profielen die gebruikt worden voor een Gyproc wand, bestaande uit MSV- en MSH-profielen. Bevestig eerst op de twee langste muren met slagpluggen een horizontaal MSH100-profiel en maak deze om de 60cm vast (afbeelding 1, 2).
Wil je je plafond op een goedkope én mooie manier renoveren? Dan is een spanplafond de perfecte oplossing. Het is een verlaagd plafond waarbij een doek uit PVC of polyester wordt opgespannen tussen profielen tussen de muren waardoor een strakke afwerking ontstaat. De profielen zijn achteraf niet zichtbaar.
In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. Je zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond.