Carnaval wordt overal in de wereld gevierd, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Italië en Brazilië. Beroemd zijn de maskers van het Venetiaanse carnaval in Italië en de optochten van het Braziliaanse carnaval.
Groningen. In het hoge noorden wordt er geen carnaval gevierd. Daarnaast is Groningen een schitterende stad die op elk moment van het jaar de moeite waard is om te bezoeken.
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
De verdeling in ons land tussen het wel of niet vieren van carnaval valt voornamelijk samen met de plekken waar mensen van oudsher katholiek, of juist protestants zijn. In het zuiden zijn er meer mensen katholiek dan boven de rivieren.
Waar in België vier je nog meer carnaval? Verder vier je Belgisch carnaval in Blankenberge, Nijvel, Cwarmê (carnaval) van Malmedy, Aalst, Stavelot, Carnaval van Marche-en-Famenne en in de Oostkanons. Ninove is een van de mooiste van Vlaanderen en Pat'Carnaval in Bastenaken (Bastogne) is een must-see.
De slaven hadden tijdens dit feest veel meer vrijheid en mochten zelfs hun meesters voor gek zetten. Er waren verder drink- en eetgelagen, vermommingen en optochten door de straten. Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat 'opheffen/wegnemen van het vlees' betekent.
Het wordt er groots gevierd met parades, feesten, processies, praalwagens, zelfgemaakte kostuums en een optocht waar wel een half miljoen mensen op afkomen.
Tijdens de Reformatie is er strijd tussen protestanten en katholieken. De protestanten vinden de viering van Vastenavond te rooms, de katholieken vinden het te heidens. De strengere geloofsleer maakt een einde aan de losbandige viering van Vastenavond.
Brabant staat bekend als grootste carnavalsprovincie van Nederland: van feest tot Karnaval Festival. Namen en steden van dorpen veranderen in Oeteldonk (den Bosch), Kruikenstad (Tilburg) of Kielegat (Breda). Ook zijn events als de Kuukse Elfkroegentocht landelijk bekend.
Tegenwoordig duurt carnaval zo'n vier tot vijf dagen, maar dit was niet altijd zo. Oorspronkelijk was er alleen de Vastenavond, wat op de dinsdag voor de vastentijd gevierd werd. De katholieken wisten dat ze na deze avond 40 dagen moesten vasten, dus gooiden ze zich op deze avond helemaal vol met eten en drinken.
Betekenis carnaval en vastelaovend
Behalve de verklaring van het woord "carnaval" als verwijzing naar de scheepskar van Dionysos , zou het woord vanuit christelijke oorsprong een samentrekking zijn van de woorden "carne" en "vale". Dit betekent letterlijk "vlees" en "vaarwel" en is een verwijzing naar de vastenperiode.
Elk jaar op 11 november wordt het carnavalsseizoen geopend in het zuiden van het land. Het getal 11 noemen wij het gekkengetal, omdat het alleen te delen is door zichzelf. En omdat 11 tussen 10 (het volmaakte getal) en 12 (het heilige getal) staat.
Breda: 't Kielegat
Tijdens het carnaval verandert Breda voor vier dagen in ''t Kielegat'. De stad is dan in handen van Prins Carnaval en duizenden feestvierders. Hier vindt een van de grootste en mooiste carnavalsoptochten van Nederland plaats. Start: 12 februari om 12.51 uur.
Het West Country Carnival is een jaarlijks terugkerende optocht met verlichte wagens (plaatselijk carts genoemd) in South West England.
Car-naa-val dus C.
BREDA - Carnaval 2022 staat voor de deur. En dat belooft een heel andere carnaval te worden dan dat we jarenlang gewend waren. Optochten gaan niet door, en ook door veel grote evenementen is een streep gezet.
Dwaas gedrag en christelijke wortels
“Carnaval is eigenlijk een heel letterlijke interpretatie van bijbelverzen”, legt Versendaal uit. “Tijdens carnaval zie je dat mensen zich tijdelijk heel dwaas gedragen, en in de Bijbel staan teksten met een strekking als 'Wat dwaas is voor de mensen, is wijs voor God'.”
Het christendom begon al rond 't jaar 500 zich te verzetten tegen deze heidense gebruiken en in 1091 werd het feest, inmiddels "omgedoopt" tot carnaval/Vastenavond, opgenomen in het kerkelijk jaar voorafgaande aan de Aswoensdag/de vastenperiode.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
Fasnacht en de carnavalstradities in Oostenrijk
Fasnacht ofwel carnaval; vlak voor het begin van de vastentijd zijn complete dorpen in de ban van eeuwenoude carnavalsgebruiken. Het gemeenschappelijke thema daarbij is het overwinnen van de machten van de duistere wintertijd.
Oostenrijk (Tirol)
Ze huppelen, springen, dansen, maken herrie en muziek terwijl ze door de straten trekken. De traditionele figuren zijn uitbundig gekostumeerd: carnavalskleding, pruiken, maskers, handschoenen en hoeden bedekken vrijwel de hele huid. De meeste aandacht gaat naar de maskers.
Het is één van de grootste feesten van Keulen, Het Kölner Karnaval, De jaarlijkse optocht die zelfs op TV wordt uitgezonden en de vele straatfeesten in de Karnavalstad van Duitsland trekken ieder jaar weer vele duizenden bezoekers naar de stad. Wil je het carnaval in Keulen bezoeken?