In jaren dat er geen landelijke vuurwerkverbod geldt, kan een gemeente gebieden aanwijzen waar helemaal geen oudejaarsvuurwerk afgestoken mag worden. In de Algemene Plaatselijke Verordening van uw gemeente staat dan waar in uw omgeving een vuurwerkverbod geldt.
Wel worden er op diverse locaties georganiseerde vuurwerkshows gegeven. Desalniettemin is vuurwerk afsteken in Frankrijk niet verboden. Op 14 juli (Quatorze Julliet) en 31 december is het toegestaan vuurwerk af te steken. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit alleen toegestaan is op eigen terrein.
Wat in Nederland verboden is dit jaar, is in België toegestaan. Over de grens mag er worden gekocht én afgestoken. Vuurwerk is bovendien goedkoper in België en er mag, ook in normale tijden, meer worden verkocht dan in Nederland.
Griekenland: Vuurwerk mag het hele jaar door gekocht worden en afgestoken. Echter wordt er met Oud en Nieuw niet heel veel afgestoken, omdat het vuurwerk in Griekenland erg duur is.
Ja! Vuurwerk kopen in Duitsland is in principe volledig legaal. De verkoopregels in Duitsland zijn wat betreft de zwaarte van het vuurwerk nagenoeg gelijk aan die van Nederland. Wel mag knalvuurwerk in Duitsland meer buskruit bevatten en eventueel ook voorzien zijn van een wrijvingsontseker (strijkkop).
Net over de grens, in Baarle-Hertog, kopen Nederlanders massaal vuurwerk. En die verkoop is niet illegaal, want in België mag het nog gewoon. Maar de klanten die vervolgens met tassen vol knallers en pijlen de grens overwandelen, mogen dat dit jaar niet afsteken.
Door het ingestelde tijdelijke gehele vuurwerkverbod mag je per 15 december 2021 geen vuurwerk vanuit het buitenland naar Nederland vervoeren. Als je dus vuurwerk koopt in Duisland of België en vervoert naar Nederland ben je strafbaar.
In opdracht van de gouverneur van Antalya is vuurwerk verboden in Alanya. De gouverneur van Antalya heeft het afsteken van vuurwerk in restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden verboden. In geval van overtredingen kunnen de verantwoordelijken een strafprocedure verwachten.
In Italië mag in principe het hele jaar door vuurwerk met een sticker van goedkeuring verkocht worden aan mensen ouder dan veertien jaar. Vooral in het zuiden wordt met Oudjaar ook illegaal vuurwerk afgeschoten. Een aantal steden heeft een geheel of lokaal beperkt verbod ingesteld.
Geen traditie. Tot slot zijn er nog twee landen waar vuurwerk tijdens de jaarwisseling nauwelijks een rol speelt, namelijk Frankrijk en Zwitserland. Een verbod is daar dan ook niet aan de orde.
Het meeste vuurwerk komt uit China.
F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten. Dit vuurwerk is niet bedoeld voor gewone mensen, maar mag je alleen kopen en afsteken als je een opleiding tot vuurwerkdeskundige hebt gevolgd.
Vuurwerk is in België het hele jaar te koop. 'Nitraten' en andere grondknallers mogen volgens de wetgeving van 2000 twee gram aan flashkruit bevatten per knaller.
En de Scorpio hoort er ook tussen als de hardste nitraat. Supero of Scorpio kun je niet verkeerd mee gaan, die dingen gaan absoluut het hardst en ze zijn ook nog eens super goed afgewerkt waardoor ze behoorlijk veilig zijn.
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen.
Categorie I: vuurwerk met weinig gevaar en bijna geen geluid. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie I, zijn sterretjes. Categorie II: vuurwerk met weinig gevaar en een laag geluidsniveau. Een voorbeeld van vuurwerk in categorie II, zijn rotjes.
Rotjes zijn al jaren een bijzonder populair vuurwerkitem al neemt de verkoop ervan neemt dan wel iets af door de aangepaste regelgeving in 2013. Desondanks hebben wij een uitgebreid assortiment rotjes welke al starten met een verkoopprijs vanaf € 0,29!
Wie verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kan een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is 100 euro en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost 250 euro en een aantekening in het strafblad.
Dit kan variëren van 100 euro boete bij het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals een cobra.
Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet, dat bezit van tientallen nitraten (zoals thunderkings, cobra 5 en cobra 6 of lawinepijlen) tot hele hoge werkstraffen leiden en regelmatig óók tot gevangenisstraf.
De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.
Vuurwerk is overal te koop. Daar waar je in Nederland naar een speciaal vuurwerkverkooppunt moet gaan om vuurwerk in te slaan, kan dat in Oostenrijk in bijna alle winkels. Sta dus niet gek te kijken als je bij het kopen van de broodjes ook een assortiment vuurwerk in de schappen ziet liggen.
De Cobra 6 is de heftigste Banger die in Europa te verkrijgen is. Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan. Het bezitten ervan komt je te staan op een boete van 340 euro.
Vanaf 1 december 2020 mogen consumenten niet meer in bezit zijn van vuurwerk uit de categorie F3, F2, knalvuurwerk, knalstrengen, enkelshotsbuizen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes.