Kwaliteiten pedagogisch medewerker
Je bent sociaal: je vindt werken met kinderen leuk en geniet ervan om hen wat bij te brengen. Je werkt graag samen met anderen om dat doel te bereiken. Je bent zorgzaam: je haalt voldoening uit het helpen en verzorgen van kinderen.
Uitwerking pedagogische kwaliteit
De persoonlijke competentie kan worden gespecificeerd in: veerkracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen, zelfregulatie, flexibiliteit en creativiteit. Ook motorische, taal- en cognitieve ontwikkeling zijn er onderdeel van.
Het is belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor hun kind(eren) serieus neemt. De communicatieve vaardigheden komen goed van pas in zowel het contact met collega's en ouders als met de kinderen. Verder is het belangrijk dat je zowel zelfstandig als in teamverband beslissingen kunt nemen.
Er zijn drie pedagogische kernwaarden: veilig, welkom en aansluitend bij de kinderen. Deze waarden zijn voor elke organisatie belangrijk. Daar komen vaak nog aanvullende pedagogische waarden bij waar elke organisatie een eigen keuze in maakt.
Een goed pedagogisch klimaat kenmerkt zich door vaste regels en structuur en geeft daardoor voorspelbaarheid en rust. Vaste afspraken, regels en routines, duidelijke verwachtingen, heldere structuren en kaders zorgen voor voorspelbaar leerkrachtgedrag. Leerlingen weten waar ze op kunnen rekenen.
De pedagogisch medewerker verzorgt en begeleidt het kind met respect, zonder onderscheid te maken in levensbeschouwing, waarden, normen en gewoonten van het kind en de ouder. Elk gezin heeft een eigen cultuur. Elke cultuur heeft eigen waarden en normen. Ieder kind heeft zijn eigen integriteit.
Wat leer je? Tijdens de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang krijg je les in pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Je leert dat je niet alleen met de kinderen omgaat, maar ook gesprekken hebt met ouders en opvoeders. Omdat er veel leuke activiteiten gepland kunnen worden, krijg je ook sport, spel en drama.
Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen werken is elke dag anders! Wat kan je ermee worden? Na het afronden van de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun jij aan de slag bij een kinderopvang, buitenschoolse opvang, een speciale jeugdinstelling, het speciaal onderwijs of een gastgezin.
Een pedagoog is gespecialiseerd in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Hierbij kijkt hij naar de verschillende ontwikkelingen van het kind. Denk hierbij aan de sociaal-emotionele, biologische, cognitieve en psychische ontwikkelingen.
Pedagogisch-didactische kennis is weten wat effectieve onderwijsmethoden zijn en hoe en wanneer je bepaalde onderwijsmethoden wel of niet inzet. Zo heeft een aardrijkskunde docent goede vakdidactische kennis als hij weet hoe hij op een goede en begrijpelijke manier uitlegt hoe aardbevingen ontstaan.
Didactische vaardigheden van een leraar zijn onder andere het kind motiveren of inspelen op vragen en reacties. Bij pedagogiek wordt er breder gekeken naar hoe kinderen worden opgevoed, hun ontwikkelingsfases en wat de relatie is tussen het kind en zijn omgeving.
Het pedagogisch beleid van je organisatie is een belangrijke basis voor alles wat je doet. Je pedagogisch beleid geeft aan wat je pedagogische missie en visie is. Het geeft een antwoord op vragen als: Wat willen we de kinderen en hun ouders bieden?
Er zijn verschillende pedagogische stromingen waarop visies op kinderopvang vaak gebaseerd zijn: de reformpedagogiek, geesteswetenschappelijke pedagogiek, empirisch-analytische pedagogiek en de kritisch emancipatorische pedagogiek.
Driehoek school - ouder - kind
Wij werken vanuit de pedagogische driehoek: school - ouder - kind en streven naar een goede samenwerking. Zo creëren we samen de optimale omstandigheden voor de ontwikkeling en het leren van uw kind.
Basale interactieve vaardigheden zijn vaardigheden die een pedagogisch medewerker moet hebben om een kind emotionele en fysieke veiligheid te bieden. Als kinderen gehoord en gezien worden en merken dat een pedagogisch medewerker ze accepteert zoals ze zijn, zullen ze zich veilig voelen.
Hierbij gaat het om factoren die al aanwezig zijn, maar ook om factoren die een leraar weloverwogen creëert. Te denken valt aan orde, regelmaat, communicatie, sfeer, inrichting van de ruimte.
Als pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters en kinderen van 0 tot 12 jaar. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters en kinderen. Je kunt ook een leidinggevende rol hebben.
Benieuwd naar deze functie? Lees hier alles over wat een pedagogisch medewerker allemaal doet! wat verdien je gemiddeld als pedagogisch medewerker? Als fulltime pedagogisch medewerker verdien je tussen de 2.165 en 2.239 euro bruto per maand.