De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander (als je daar niet van moet kotsen), rozemarijn en tijm.
Wat moet je in huis hebben? Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen!
Onze hersluitbare kruidenmixen hebben een sterke smaak en zijn perfect om te gebruiken in jouw keuken! Allemaal komen ze in een voordeelverpakking, waardoor je er super lang mee kan doen. De naam zegt het al: de 'Kan op alles – Mix' kan op alles! Deze kruidenmix is zo lekker dat je het straks overal overheen strooit.
En waar peterselie blij is met een voedselrijke, humusrijke en goed doorlatende grond, voelen tijm en rozemarijn zich goed op een voedselarme, droge en licht zanderige grond. Om zeker te zijn dat je kruiden zich optimaal kunnen ontwikkelen, kan je kruiden met dezelfde behoeften samen aanplanten.
Ook hebben gedroogde kruiden en specerijen meer tijd nodig om de smaak vrij te laten komen. In tegenstelling tot verse kruiden; daar zit de smaak direct al in. Kruiden die vers lekkerder zijn dan gedroogd zijn dille, kervel, basilicum, dragon, munt, peterselie en in sommige gevallen koriander.
Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel. Specerijen van vruchten en bloemen onder andere kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
In een pannetje. Het is echt een openbaring hoeveel dat de smaak van je gerechten kan verbeteren. Koop hele kruiden, zoals komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad, rooster ze in een pannetje totdat ze geurig beginnen te worden en maal ze in een vijzel.
Ingrediënten: specerijen (35%)(witte peper, anijs, cardamom, gember, foelie, kurkuma, korianderzaad, komijn, piment, fenegriek, karwij, chillies, MOSTERDmeel), groentepoeder (23%)(knoflook(poeder)), kruiden (22%)(peterselie, rozemarijn, thijm, laurier, majoraan), gedroogde groente (peterselieblad).
Alternatief. Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid maakt het dus weinig uit.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.