Basiskruiden bij kip: voor wie van puur en eenvoud houdt Deze kruiden zijn klassiekers in de keuken: peterselie, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, bieslook en basilicum. Vergeet uiteraard ook niet smaakmakers zoals knoflook, ui, citroen of honing.
Hoeveel Kruiden per Kilo Kip? Voor een smaakvolle kip adviseren we 15 tot 20 gram kruiden per kilo kip.
Ingrediënten. Ingrediënten: zout, specerijen (koriander, paprika, peper, gember, foelie, kurkuma, fenegriek, SELDERIJzaad, komijn, kardemom, chilies), ui.
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Doe een klontje boter of twee eetlepels olijfolie in de pan. Bak de kipdijfilets, zodra de boter of olie goed heet is, rondom goudbruin. Zet het vuur nu laag en laat de filets circa 5 minuten rustig in de pan doorgaren. Keer halverwege.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Kortom: zo kun je kipfilet kruiden
Zelf je kipfilet kruiden? Ga voor verse kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie en basilicum, die je overigens ook prima gedroogd kunt kopen. Ui en knoflook passen altijd, maar denk ook eens aan paprikapoeder, chilipoeder, kurkuma, koriander of komijn.
Dit is afhankelijk van de dikte van het vlees. Hoe dunner, hoe korter. Dus etenswaren als groente en vis is 15 tot 30 minuten van te voren marineren voldoende. Bij dunne stukken vlees (zonder bot), zoals kip, marineer je het vlees 1 tot 3 uur van te voren.
Specerijenmengsel van zeven kruiden, zonder toegevoegd zout. De zeven kruiden zijn zwarte peper, koriander, paprikapoeder en gember.
Hoe lang kan de kip maximaal marineren? Marineer hele kip minimaal 4 uur en maximaal 24 uur. Bij een zure marinade (met citroen of azijn) gaat het zuur de kip afbreken, als je het (te) lang laat staan.
Kruiden en specerijen kunnen kipgerechten gezonder maken. Door het gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen heb je immers minder zout, suiker en vet nodig om een gerecht op smaak te brengen. Bovendien brengen ze meer kleur op je bord. Kippenkruiden zijn handig maar bevatten vaak ook veel zout.
SPAR | Maggi Mals & Kruidig Mediteraans - je vindt het bij SPAR.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Bressekip. Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk.
Marineren kan je op twee manieren doen: droog en nat. Droog marineren is in principe enkel om smaak toe te voegen, nat marineren zal het vlees ook malser maken. Daarom wordt er vaak een natte marinade gebruikt, bij een droge marinade (rubben) ben je enkel een smaakje aan de buitenkant aan het toevoegen.
Hoe lang moet je kip marineren en/of pekelen
Niet langer dan een dag, maar er zitten nog wel wat nuances aan. Als je maar lukraak wat doet bestaat de kans dat je de textuur van de rauwe kip juist niet of tevéél verandert, en dat is ook niet goed.
Een goede marinade bestaat altijd uit drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden. Zure vloeistoffen zoals witte wijn, (balsamico)azijn of citroensap zorgen voor een malse textuur. Tonijn kan je als het ware garen in marinade.
Voor het meest malse resultaat is het belangrijk dat het opwarmen langzaam gebeurt.Laat vervolgens op laag vuur nog 12 tot 15 minuten garen. Als je een heel gezond dieet volgt, is dit de beste manier om je kipfilet te bereiden, omdat we geen gebruik maken van boter of olie, maar van water of bouillon.
Waarom Wassen met Azijn? Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is 'ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit? Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Citroensap bevat een olie die reumatische klachten kan verlichten, doordat het de lever stimuleert tot het afbreken van gifstoffen.
Niet te lang garen
Hiervoor is het belangrijk om de kip niet te kort, maar ook zeker niet te lang te bakken. Kippenvlees moet namelijk goed verhit worden zodat alle schadelijke bacteriën vernietigd zijn. Maar als je het vlees te lang bakt, droogt het uit en wordt het taai.