Enkele veelgebruikte kruiden zijn basilicum, koriander, dille, oregano, rozemarijn, salie, tijm, peterselie, munt, bieslook, knoflook, ui, laurierblaadjes en gember.
Eet je paprika los? Dan is het extra lekker om ze te grillen. Maak hier bijvoorbeeld een lekkere kruidenmarinade bij van knoflook, basilicum, tijm, rozemarijn en Italiaanse kruiden en smeer ze daar royaal mee in.
Door de neutrale smaak passen veel kruiden bij broccoli, zoals bijvoorbeeld laurierblad. Onze tip? Rooster jouw broccoliroosjes eens in de oven met knoflook en Italiaanse kruiden. Zo worden ze nog intenser van smaak én lekker knapperig!
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
Smaak. Broccoli is knapperig, fris en heeft een zachte koolsmaak. Broccoli is fijner van smaak dan bloemkool.
Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
Basilicum is een kruid.
Dragon heeft een anijsachtige smaak. Dragon kun je zo gebruiken: Het hoort thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook. Gecombineerd met bloemkool, spinazie of bleekselderij.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Een broccoli slurpt dus maar liefst 20,4 liter water op.
Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
Het beste antwoord. Bloemkool opzetten met koud water om de bittere smaak eruit te halen.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal. Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Bovenaan de spiraal worden de planten gezet die het meest houden van zon en een droge bodem zoals rozemarijn, salie, dragon, oregano en tijm. Meer naar beneden toe kan je dan koriander, peterselie, bieslook, kamille, citroenmelisse en munt plaatsen.
Kruidenspiraal zelf maken
Het enige wat je nodig hebt om zelf een spiraal te maken, is grond vermengd met compost en bakstenen of andere stenen om de spiraal mee te bouwen. Kies een plek in de tuin met voldoende zonlicht (minimaal vijf uur zon per dag). Zet een stok in het midden van de plek waar de spiraal moet komen.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.