Gebruik dan een inbouwspots met een aluminiumkleurig armatuur of een stalen armatuur. Wanneer de badkamer juist over geen vaan deze kleuren beschikt maar veelvuldig gebruik is gemaakt van wit, dan volstaat het om een inbouwspot met wit armatuur in de badkamer toe te passen.
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte. Er is trouwens een overvloed aan keuze.
In de badkamer wordt meestal warm wit licht gebruikt. Richt spots nooit op de spiegel. Dat geeft namelijk verblindende reflecties. Zorg ervoor dat de verlichting boven het bad zo geplaatst wordt, dat je niet in het licht kijkt - en dus verblind wordt – wanneer je in bad ligt.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Naast de algemene verlichting (meestal dmv badkamer inbouwspots) heeft u bij de spiegel extra (werk) verlichting nodig. Spiegelverlichting wordt doorgaans op, boven of naast de spiegel gemonteerd en zorgt voor extra verlichting om te kunnen scheren of voor dames, om make-up te kunnen aanbrengen.
Het is belangrijk dat u de juiste maat spots koopt wanneer u uw verlichting verwisselt. U wilt namelijk niet dat uw spot uit het plafond valt, of dat u geen ruimte overhoudt voor de bedrading. Daarom houdt u bij het kiezen van de juiste spot rekening met de grootte van het bestaande zaaggat en de inbouwdiepte.
Lichtkleur 2700k of 3000k
Vooral in de woonkamer, slaapkamer en gang wordt dit aanbevolen omdat dit de aangenaamste sfeer creëert. Daarom raden we voor thuisgebruik de lichtkleur 2700 of 3000k aan.
Welke lichtbundel het meest geschikt is voor jouw interieur zal afhangen van het oppervlak dat belicht moet worden. Voor algemene verlichting neemt men vaak spots met een lichtbundel vanaf 35°. Wil je kleine voorwerpen belichten of plaats je de spots op een kleine afstand maak je best gebruik van kleinere lichtbundels.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor vijververlichting of in de douche)
De Europese unie adviseert 200 - 400 lux in de badkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je badkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 200x10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten.
Een lichtkleur van 2200 tot 2500 Kelvin is mooi warm. Je moet daarbij denken aan een lichtkleur die vergelijkbaar is met kaarslicht. Lichtbronnen met deze lichtkleur zijn heel geschikt als sfeerverlichting. Een lichtkleur van rond de 2700 Kelvin is een mooie gemiddelde warmwitte kleur.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals bij heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit licht een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warm wit licht zoals van halogeenlampen.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Zoek je verlichting voor een praktische ruimte waar goed licht essentieel is dan adviseren wij Koel Wit. Wanneer u een moderne of strakke uitstraling in uw woning wenst is Koel Wit volgens ons de beste keuze. Warm Wit is wellicht de meest populaire LED kleur die er is.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
Voor de badkamer hebt u 500 lux nodig. De oppervlakte is 9m2. U hebt dus 500 x 9 = 4500 lumen nodig. Om te berekenen hoeveel spotjes u nodig hebt, deelt u 4500 door het aantal lumen dat het spotje heeft.
Een centrale inbouwspot in het plafond is de meest eenvoudige manier om een douche te verlichten. Bij grote inloopdouches heb je twee of meerdere spots nodig.
Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken. Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite.
Spiegelverlichting als functionele verlichting in de badkamer. Is spiegelverlichting als functionele verlichting noodzakelijk voor bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up? Dan is het van belang dat je onder andere rekening houdt met de lichtkleur, de lichtopbrengst en de positie van de spiegellamp.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.