Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Felle kleuren en vooral geel zouden namelijk enorm aanlokkelijk zijn voor deze vervelende beestjes. En donkere kleding zou er dan juist voor zorgen dat wespen minder snel op je af vliegen.
De meest algemene groepen waren vliegen en muggen, plantenluizen en kevers. Eendagsvliegen (en dan vooral Caenis robusta) werden significant sterker aangetrokken door de groene lampen. Kevers en nachtvlinders leken juist iets meer aangetrokken te worden door de oranje lampen, maar dat verschil was niet significant.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Geuren die muggen aantrekkelijk vinden, zijn de geur van zweetvoeten, de geur die je uitstoot na het sporten en net nadat je bier gedronken hebt. Ook zijn zwangere vrouwen extra aantrekkelijk voor muggen omdat ze door hun verhoogde stofwisseling veel chemische verbindingen uitademen.
Maar die vrouwtjesmuggen zijn van een andere orde. Ze kunnen je huis in komen via naar binnen gehaalde planten, smalle kieren (bijv bij een niet goed sluitende deur of hor), ouderwetse sleutelgaten en een veronachtzaamde brievenbus.
De overdag actieve muggen gaan eerder op iemand af met donkere kleren dan met lichte kleren, omdat mensen in donkere kleren voor deze muggen beter zichtbaar zijn." Knols wil daar nog wel aan toevoegen dat lichte kleren dragen absoluut niet voldoende is wanneer je naar een gebied gaat waar muggen ziektes overbrengen.
Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Haarvaatjes prikken met een flexibele steeksnuit
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje. En dan weet ze op een gegeven moment zo'n haarvaatje aan te prikken.
In de diapauze daalt de activiteit van de stofwisseling en wordt de mug bestand tegen extreme omgevingsfactoren, oftewel kou. Het bijzondere van de mug is dat deze in elke levensfase: als eitje, larve én als volwassen mug in de diapauze kan overwinteren.
Alle muggen steken
Alleen vrouwelijke muggen steken. Ze hebben de specifieke voedingsstoffen uit ons bloed nodig om eieren te produceren. Mannelijke muggen eten alleen plantaardig materiaal en steken daarom geen mensen.
Wat er goed helpt tegen muggen is dus een hor voor ramen en deuren, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen vliegen. Er is niets zo vervelend als muggen in de slaapkamer, dus zorg er bovendien voor dat de deur naar de slaapkamer zoveel mogelijk dicht zit.