Het lichte lentetype, lichte zomertype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte groentinten. De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere groentinten. De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in gedempte groenen.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Jouw top kleuren als zomertype
Het zomertype is mooi met de zachte, gedempte kleuren met een koele ondertoon. Mooie “Basis kleuren” zijn de zoals bv crèmewit, taupe, grijs en donkerblauw. Het zijn mooie kleuren voor basiskledingstukken zoals een jasje, blazer, broek, rok, vest, buitenjas, schoenen en tas.
De uitstraling van het zomertype is rustig en zacht, het koele zomertype wordt vaak als elegant en delicaat omschreven. Het zomertype heeft een vrij laag tot medium hoog licht/donker-contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen.
Je hebt zomersproeten en een lichte huid. De kleur van je ogen varieert tussen goudbruin, reebruin en bruingroen, vaak met ambergekleurde accenten. De ideale kleuren voor jouw bril zijn donkergroen, goud, hoorn bruin, tijgerprint, olijf, roest, mosterd, goud, koper en maisgeel.
Bordeaux is een koele kleur rood en bijzonder geschikt voor vrouwen met een koel kleurbeeld. Een kleur die mooi te combineren is met zwart of blauw. Of een rozetint. Bordeauxrood en roze geeft een mooie en stijlvolle match.
Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
^ Roodtinten zijn er er voor alle seizoenstypes. Het lentetype neemt het beste heldere oranje-roodtinten. het zomertype gedempte bessenachtige roodtinten, het herfsttype gedempte oranjerode roodtinten (bijv. steenrood) en het wintertype heldere blauwachtige roodtinten of puur rood.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Groen ontstaat door de primaire kleuren geel en blauw te mengen. Meng je evenveel geel en blauw dan krijg je een pure groen. Bevat de uiteindelijke groentint meer geelpigment dan krijg je een nog warme groen.
Eén van de grootste trendkleuren van dit voorjaar is groen. Hoewel alle tinten groen deze lente en zomer helemaal on trend zijn, is het vooral felgroen waarmee je écht de show kunt stelen.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Kleuren die over het algemeen mooi staan bij grijs haar zijn koele kleuren als lila, fuchsia, roze, lavendel en pruimkleur. Een iets warmere bessentint kan ook mooi staan.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Als je tussen een lichte en een donkere huidskleur inzit dan zijn aardetinten een goede keus. Goud, groen of bruin zijn bijvoorbeeld mooie kleuren. Het zal jouw huidskleur goed complimenteren. Met een donkere huid is het beste om voor felle kleuren te kiezen deze zullen een mooi contrast vormen met jouw huid.
De belangrijkste kenmerken van het (warme) lentetype zijn: warm, helder, fris, gouden ondertoon, speels, energiek en lichtvoetig. Het staat het mooist wanneer je je kleuren zacht in elkaar laat overlopen, hele scherpe overgangen staan je niet zo mooi. Dit komt door je warme, frisse, energieke uitstraling.
Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
Blauwe ogen: De kleuren nude, lichtbruin en reebruin staan goed bij blauwe ogen. Zorg dat de oogschaduwkleur die je kiest een oranje ondertoon heeft. Brons kleuren en lichtere tinten bruin zijn zeer geschikt. Voor een natuurlijke look kun je een nude kleur kiezen.
Groene ogen accentueren
Koele groene ogen kun je accentueren door smaragdgroen en turkoois. De complementaire kleur van groen is rood omdat deze twee kleuren tegenover elkaar in de kleurencirkel zitten. Dus als je groene ogen hebt, zullen je ogen nog groener lijken wanneer je kleuren draagt met een rode basis.
Als je een cool huidtype hebt (roze blauw en rode ondertonen), gebruik dan je haar om je roodheid in je gezicht mee te camoufleren. Als je een lichte huid met coole ondertonen hebt, gebruik dan warme en gouden kleuren. Als je warm hebt en licht gekleurd, zou je het beste rode en andere coole tonen kunnen gebruiken.
Een handige vuistregel is dat warme kleuren een gele toon hebben en koele kleuren een blauwe ondertoon. Warm: rood, oranje, geel, geel groen etc. Koel: blauw, paars, groen. Draag tops en sjaals die de kleur van je ogen mooier doen uitkomen.