Je hebt zomersproeten en een lichte huid. De kleur van je ogen varieert tussen goudbruin, reebruin en bruingroen, vaak met ambergekleurde accenten. De ideale kleuren voor jouw bril zijn donkergroen, goud, hoorn bruin, tijgerprint, olijf, roest, mosterd, goud, koper en maisgeel.
Het lichte lentetype, lichte zomertype en het lente/zomertype nemen het beste de lichte groentinten. De heldere lente-, heldere winter- en lente/wintertypes nemen het beste heldere groentinten. De neutrale zomer, neutrale herfst en zomer/herfsttype staan het moois in gedempte groenen.
Heb je een lichte, bleke huid met een koele ondertoon? Of donker haar en een bleke, rozige of olijfkleurige huid? Dan ben je waarschijnlijk een koel kleurentype. In dit geval staan monturen in koele, heldere kleuren jou het best.
Bij een koele ondertoon past een koele kleur ook het beste. Dat zijn bijvoorbeeld blauwe, roze of paarse tinten. Andere koele kleuren zoals grijs of zilver kunnen ook heel goed bij je huidskleur passen. Een bril met een warme of sprekende kleur past het beste bij jou en jouw huidskleur.
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Bij de keuze van een bril houd je rekening met de vorm van je gezicht, de kleur van je haar én de kleur van je ogen. De vorm van je gezicht is bepalend voor de vorm van de bril die het beste bij je past en de kleur van je ogen is iets om rekening mee te houden bij de keuze van de kleur van het montuur.
Het zomertype is mooi met de zachte, gedempte kleuren met een koele ondertoon. Mooie “Basis kleuren” zijn de zoals bv crèmewit, taupe, grijs en donkerblauw. Het zijn mooie kleuren voor basiskledingstukken zoals een jasje, blazer, broek, rok, vest, buitenjas, schoenen en tas.
^ Roodtinten zijn er er voor alle seizoenstypes. Het lentetype neemt het beste heldere oranje-roodtinten. het zomertype gedempte bessenachtige roodtinten, het herfsttype gedempte oranjerode roodtinten (bijv. steenrood) en het wintertype heldere blauwachtige roodtinten of puur rood.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras.
Bordeaux is een koele kleur rood en bijzonder geschikt voor vrouwen met een koel kleurbeeld. Een kleur die mooi te combineren is met zwart of blauw. Of een rozetint. Bordeauxrood en roze geeft een mooie en stijlvolle match.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
Er zijn weinig dingen zo lastig als het uitkiezen van een nieuw brilmontuur. Er zijn namelijk vijf belangrijke factoren waar je op moet letten: 1. de kleur, 2. de kleurhoogte, 3. het materiaal, 4. het model en 5. de stijl.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Voor mensen met lichtgrijs haar, zien we vaak dat diepe kleuren zoals zeeblauw of kersenrood mooi staan. Dit is een goede aanvulling op uw natuurlijke haartint. Felle kleuren in het montuur van metaal of kunststof passen juist écht goed bij mensen met donkergrijs haar.
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
Een randloze bril zorgt voor meer focus op je gezicht en zorgt voor een subtiele look. In de 21e eeuw worden randloze brillen meestal gemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht en duurzame materialen, zoals titanium, omdat ze delicater zijn dan standaard brillen.
Ook is het belangrijk dat de bril goed past. Zo kijk je het fijnst als je pupil in het midden van de glazen zit. Ook hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht. De opticien of optometrist kan je adviseren en de bril voor je verstellen, zodat 'ie lekker zit en goed past.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Brillen voor een langwerpig gezicht
Bij een langwerpig en smal gezicht is het voorhoofd en de kaaklijn/kin wat langer. Over het algemeen staat een groter montuur met een vierkante pasvorm erg goed bij een lang gezicht. Met een groot montuur oogt het gezicht namelijk minder lang.
De ideale bril voor sterk corrigerende glazen
Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, ben je het best uit met extra dunne glazen in een relatief klein en rond of ovaal kunststoffen montuur met verstelbare padsteuntjes.