Promotie betekent op de meeste universiteiten dat de promovendus een rokkostuum draagt, maar dat is niet op iedere universiteit verplicht. Voor de genodigde gasten geldt er geen uitgesproken etiquette. Promotie is voor familie en vrienden feestelijk maar formeel. Meestal dragen zij nette, representatieve kleding.
Op zoek naar een tof PhD promotie cadeau? Denk eens aan een gegraveerde karaf of set glazen met het proefschriftomslag ontwerp. Of aan het omslagontwerp als poster, op canvas, aluminium of hout. Er zijn ontzettend veel leuke kado-ideeën voor een PhD promotie.
Wanneer iemand gepromoveerd is gaat/ging de 's' er af, en mag iemand zich laten aanspreken met 'dr. ' of 'doctor'.
Het meest zichtbaar is een pedel tijdens de promotieplechtigheid. Hij of zij gaat, evenals de professoren gekleed in een toga, bij de opening van de plechtigheid de hoogleraren, de promovendus en diens paranimfen vóór bij het betreden van de zaal.
Volgorde: pedel, paranimf primus, promovendus, paranimf secundus. Eén van de paranimfen draagt desgewenst het proefschrift, een schrijfblok en pen voor het maken van aantekeningen en eventuele literatuur die de promovendus wil raadplegen tijdens de gedachtewisseling.
In Nederland is promoveren geen onderdeel van een onderwijsprogramma, maar valt dit onder onderzoek. Als promovendus lever je een originele bijdrage aan de wetenschap. Een promotietraject duurt doorgaans 4 jaar (voltijd). In enkele gevallen kan een traject korter of langer uitpakken.
De promovendus spreekt de commissieleden aan met “mijnheer/mevrouw de rector”, “hooggeachte promotor” en “hooggeleerde”, “zeergeleerde” of “geleerde opponent” (of “opponens”) (of de Engelse termen bij een Engelstalige promotie), naargelang hun status.
De promovendus wordt meestal begeleid door twee paranimfen. De oorspronkelijke betekenis van paranimf is bruidsjonker of bruidsmeisje.
De Latijnse spreuk wordt traditiegetrouw uitgesproken door de zogeheten pedel van de universiteit, een functionaris die verantwoordelijk is voor een ordentelijk verloop van academische zittingen en promoties. Voordat de pedel “Hora est!” zegt, stampt hij enkele malen met een pedelstaf op de grond.
U kunt niet zomaar promoveren. Om toegelaten te worden tot een promotie, moet u eerst de graad van Master hebben behaald. Hierbij kunt u denken aan een ingenieur, Master of Arts, Master of Science en ga zo maar door. Wanneer u een buitenlandse graad hebt behaald, kan deze ook gelden als graad van Master.
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2018) blijkt dat promovendi vaker dan gemiddeld psychische klachten hebben. Bijna een derde loopt het risico op een depressie en dat komt vooral door stress en een verstoorde werk-privébalans. Ondanks dat het zwaar is, leer je volgens de promovendi heel veel.
Hij deed hiervoor biochemisch onderzoek, waarmee hij had willen promoveren in de farmacie aan de wis- en natuurkundefaculteit en hij deed onderzoek naar voeding waarmee hij had willen promoveren aan de geneeskundefaculteit. Volgens de universiteit is het echter wettelijk niet toegestaan om twee keer te promoveren.
Promoveren bestaat uit het doen van een promotieonderzoek, het schrijven van een proefschrift en het verdedigen van het proefschrift voor een commissie (de promotie). Degene die promoveert, de promovendus, maakt meestal deel uit van het wetenschappelijk personeel van de universiteit.
PhD is sinds januari 2021 ook een Nederlandse graad en titel, wettelijk met de graad Doctor en titel doctor gelijkgesteld. Sinds 2021 mag een doctor tekenen met D of PhD achter de naam, of met de titel dr. voor de naam dan wel de titel PhD achter de naam.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Naast een carrière in de wetenschap, is een carrière buiten de wetenschap een optie na de promotie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan beleidsfuncties bij de overheid en management en consultancy functies in het bedrijfsleven.
Een Pedel speelt een belangrijke, deels ceremoniële rol bij plechtigheden op een Universiteit. Naast het assisteren van de Rector Magnificus bij de opening van het academisch jaar, Dies Natalis en oraties, ligt het zwaartepunt van zijn functie bij het ondersteunen van promotieplechtigheden.
Na 45 of 60 minuten komt de pedel opnieuw binnen, stampt met zijn scepter op de grond en roept “Hora Est!” (Latijn voor “Het is tijd”), waarmee de zitting wordt afgesloten.
De Pedel staat in dienst van Universiteit, rector en promovendus. Hij doet ondersteunend administratief werk en helpt promovendi op weg in alle protocollen en procedures. Hij maakt het anderen gemakkelijk en weet goed wat hij daarvoor moet doen (Gever). Hij werkt graag binnen een helder kader, met heldere taken.
Een paranimf is vaak een studiegenoot. Maar het kan ook een familielid, vriend(in) of collega zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een paranimf niet per definitie kennis van het onderwerp van het proefschrift. Het is, net als een getuige bij een huwelijk, een eer om paranimf te mogen zijn.
Proefschrift drukken kost duizenden euro's
Dat gaat tussen de 2000 en 3500 euro kosten, schat het Promovendi Netwerk Nederland. Gelukkig voor promovendi zijn er meestal potjes waaruit een deel van drukkosten betaald kan worden. De omvang van die potjes verschilt per project en departement.
Een proefschrift of dissertatie, in België door leenvertaling uit het Frans (thèse de doctorat) ook wel (doctoraats)thesis genoemd, is een originele wetenschappelijke verhandeling, geschreven door een promovendus ter verkrijging van de doctorstitel.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Promovendus
Een Promovendus zit in schaal 10 (CAO Universiteiten) en verdient daarmee maandelijks bruto tussen de €2836 en €4474. Daarnaast heeft hij recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering.
De gemiddelde leeftijd waarop de doctorstitel behaald wordt is 33 jaar (CBS). Het grootste deel van de promovendi heeft 5,1 jaar nodig om te promoveren (Universiteiten van Nederland (UNL)). Maar een contractduur van vier jaar is gebruikelijk.
Het totaal aantal gepromoveerden laat een lange periode van gestage stijging zien, van 1.898 in 1991 tot 4.967 in 2016. In 2017 is er voor het eerst een kleine daling tot net boven het niveau van 2015. In 2018 en 2019 stijgt het aantal promoties weer iets, gevolgd door een significante daling in 2020 (-10%) tot 4.460.