Symptomen bij bekkenpijnPijnklachten wanneer u na een lange tijd zit, traploopt, omdraait in bed of opstaat na het zitten. Stijf en pijnlijk gevoel in de benen wanneer u plotseling beweegt. Pijnklachten als u schokkende bewegingen maakt, bijvoorbeeld over een hobbelige weg fietsen of rijden of tijdens het sporten.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
De pijn zit helemaal onder in je buik, in het schaambot. Dit is het bot dat je voelt als je op de plek net boven je schaamlippen duwt. Je schaambot is het voorste deel van je bekken. Je kunt de pijn ook voelen aan de achterkant, helemaal onder in je rug.
Wat kun je doen tegen bekkenpijn? Wanneer je last hebt van bekkenpijn kun je een bekkenfysiotherapeut raadplegen, maar je kunt zelf veel doen om de klachten van bekkenpijn te verminderen. Als je 's avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven.
Let erop dat je je benen niet stijf tegen elkaar klemt want dat geeft extra druk bij het schaambeen. Zit liever met je benen iets uit elkaar en je tenen wat naar buiten gedraaid of lig op je zij met een kussentje losjes tussen je benen. Als je lekker zit met de benen over elkaar is dat prima, als je maar niet aanspant.
Bekkeninstabiliteit. Vrouwen die zijn bevallen, kunnen langere tijd last houden van bekkeninstabiliteit. Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Meestal verdwijnen de klachten enkele weken tot maanden na de bevalling. Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam!
Een klacht waarmee PID of een ontsteking in het kleine bekken veel gepaard gaat is een pijnlijk gevoel in de onderbuik.Daarnaast zijn koorts, veranderde vaginale afscheiding en een ziek gevoel andere klachten die komen kijken bij PID of een ontsteking in het kleine bekken.
Oorzaken bekkenpijn
Bekkenklachten ontstaan veelal door een verslapping van de buikspieren wat resulteert in vervelende pijnklachten rondom het bekken, de heup en de billen. Bekkenklachten worden veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken; dit is een scheefstand en/of beenlengteverschil.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Klachten ten gevolge van bekkenpijn of instabiliteit moeten serieus genomen worden. Het kan dan ook plezierig zijn met lotgenoten ervaringen en tips uit te wisselen, en bij hen ondersteuning te vinden.
Wat is het verschil tussen bekkeninstabiliteit en bekkenpijn? Bij bekkeninstabiliteit zijn de klachten nog een stuk heftiger dan bij bekkenpijn. De botten zitten heel erg los waardoor het lijkt alsof de verbinding tussen de schaambotten helemaal weg is.
Een bekkenontsteking is de benaming voor ontstekingen die zich verspreiden in het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Al deze organen liggen verzameld in het kleine bekken, samen met de blaas en de endeldarm.
Door een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in de benen. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand probeert te compenseren.
Het belangrijkste symptoom is pijn ter hoogte het SI-gewricht en de lage rug, met soms uitstraling in bil, de buitenzijde van het bovenbeen of de lies. De pijn ontstaat vooral bij druk op het gewricht zoals bij langdurig zitten, tillen, lopen en rennen, maar ook tijdens het slapen op de pijnlijke zijde.
Deze richtlijn wil richting geven aan de (vernieuwing van de) zorg voor patiënten met chronische bekkenpijn. Chronische bekkenpijn is pijn die gevoeld wordt in de onderbuik en het bekken(bodem)gebied en langer dan 6 maanden bestaat of steeds terugkomt.
Diagnose van bekkeninstabiliteit
Een computertomografie (CT) kan de diagnose bevestigen. Meestal worden bijkomende onderzoeken uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.
Symptomen Eierstokkanker
Klachten zijn in het algemeen vrij vaag en kunnen zijn: dikker worden van de buik, door vocht in de buikholte (ascites)vermindering van eetlust. vaginaal bloedverlies (na de menopauze)
Een PID komt in ongeveer de helft van de gevallen door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Vaak chlamydia, soms gonorroe. SOA's kunnen door onveilig vrijen worden overgedragen. De kans op een SOA is groter als u of uw partner wisselende seksuele contacten heeft.
Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is bekkenbodemproblemen kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.