Kijk naar de lichtinval
De algemene regel luidt: leg je laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. En nee, dat is niet die staande lamp in de hoek van je kamer. Kijk waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, daar komt het meeste licht vandaan. Vaak zal het de lengterichting van de kamer zijn.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Meestal is er één raam die de overgrote meerderheid van het licht binnenlaat. In dat geval plaats u het parket in de richting van de lichtinval. Dan zijn de groeven minder zichtbaar en ogen de planken langer.
Meest gebruikte legrichting
Het vaakst wordt een vloer dwars op het grootste raam – met de meeste lichtinval – gelegd. Als je een vloer op deze manier legt, strijkt de lichtinval in de lengterichting over de planken. Hierdoor zullen de naden minder opvallen, waardoor het geheel rustiger oogt en ruimtelijker overkomt.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Aluminium tape is uitermate geschikt voor het dampdicht maken van iso-folie (dampfolie) en ondervloeren met aangehecht vochtscherm tegen optrekkend vocht. We adviseren bij twijfel altijd alle naden van ondervloer of vochtscherm volledig te voorzien van tape.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Een visgraat vloer heeft een luxe uitstraling, terwijl een eiken vloer met rechte banen al snel als normaal wordt gezien. Wel is een visgraat vloer een stuk drukker dan een rechte vloer. De planken zijn kleiner en de nerven lopen niet mooi door, waardoor er veel meer focus wordt gelegd op deze details.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken.
Of je ondertapijt nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van de rug, oftewel de onderkant, van je tapijt. Zo heb je voor een foamrug geen ondertapijt nodig. Voor een latex of textiele rug heb je een elastisch ondertapijt nodig. Ook voor jute heb je een ondertapijt nodig.
Kies dan voor 'Ondervloerplaat 10 mm'. Deze 10 mm dikke, geluiddempende platen werken extra egaliserend en zijn zeer geschikt voor harde vloeren, zoals parket en laminaat. Houd er rekening mee dat 10mm te dik is voor vloerverwarming.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer.
Over het algemeen oogt een Hongaarse punt iets rustiger dan een visgraat vloer. De fijnere uitstraling ontstaat door het gebruik van kleine plankjes. De legwijze is hetzelfde als bij het traditionele parket en een visgraat vloer.