Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Aan de onderzijde van een ei (de stompe of brede kant van het ei) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. wanneer je een ei kookt, wordt die lucht warm en zet ze uit. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën in de schaal.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces. Het prikken van een gaatje in een ei, gaat het beste met een speciale eierprikker.
waar de luchtbel zit is de bovenkant. met de luchtbel naar boven dus als je ze rechtopstaand gaat uitbroeden.
Interessant hierbij is dat voor het koken van vijf eieren minder water is benodigd dan voor het koken van een enkel ei met dezelfde hardheid. Het water condenseert namelijk op de koude eieren en wordt daarna opnieuw tot kooktemperatuur verhit.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan. Pel je het ei dan neem je het vliesje mee en ook direct een deel van het eiwit.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Gaatje prikken
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Lifehack: eieren inprikken voor je ze gaat koken
Daarnaast zal je ei ook minder snel barsten. De verklaring luidt als volgt. Een niet-ingeprikt ei zit vol lucht. Deze lucht gaat door de warmte van je kookwater uitzetten, waardoor de warme, uitgezette lucht wil ontsnappen.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 3-4 minuten. Halfzacht ei 5-6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit tussen eiwit en eischaal een 'luchtkamer'. Pas gelegde eieren hebben geen luchtkamer, die ontstaat pas tijdens het afkoelen. De luchtkamer is levensnoodzakelijk voor kuikens.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Dagelijks draaien centreert de eidooier
Dus waar eerst de punt naar beneden wees, draai je het ei nu zo dat de stompe kant – waar ook de luchtkamer zit – onder is. Dit kan per stuk, maar je kunt natuurlijk ook de hele doos draaien.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Hoe lang je een ei moet koken duurt ongeveer 4 – 5 minuten in koud water. Hiermee maak je een zachtgekookt ei. Om een halfzacht ei te koken duurt het 5 – 6 minuten en voor een hardgekookte ei 8 tot 12 minuten, vanaf koud water. Hoe langer je het ei kookt, hoe minder zacht en vloeibaar het wordt.