Harde kazen
Zachte en frisse kazen als mozzarella gaan goed met frisfruitige wijnen, zoals een sauvignon blanc.
De evenwichtige aard van de wijn verwelkomt een verscheidenheid aan voedselcombinaties, waaronder lichte gevogelte- en visgerechten, maar ook pittige gerechten en vegetarische gerechten. De wijn combineert goed met een overvloed aan kazen, waaronder Monterey Jack, Muenster, Swiss, Gouda, Cheddar, Swiss, Havarti en meer.
Zachte, romige kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas kunnen prachtig samengaan met een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Tip #1: Combineer wijnen en kazen met gelijke intensiteit .
De delicate smaken van Gruyère zouden overweldigd worden door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon, maar zijn perfect in balans wanneer ze worden gecombineerd met een Pinot Noir. Over het algemeen geldt: wijnen met een ABV van meer dan 14,5% zijn intenser en smaken beter met kazen met een intensere smaak.
Zeer lichte kazen, zoals roomkaas , passen het beste bij een jonge, frisse witte wijn, terwijl meer smaakvolle oude kazen een robuustere wijn als begeleider nodig hebben. Als u een oude, romige, amberkleurige, oude witte wijn heeft, of het nu een Riesling, Chardonnay of Gewurztraminer is, serveer deze dan bij smaakvolle oude kazen.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.
Sauvignon Blanc
De heldere zuurgraad van een eersteklas Sauvignon vormt een uitstekende aanvulling op de natuurlijke pittigheid van funky geitenkaas , wat een verfrissende en verjongende combinatie oplevert.
Verse zeevruchten, zoals oesters, garnalen of gegrilde vis, vullen de frisheid van de wijn aan . Het past zelfs bij sushi, wat zeer zeldzaam is in een wijn. Sauvignon Blanc combineert ook prachtig met geitenkaas, salades, asperges en lichtere gerechten met kruiden- of citrussauzen.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Verse kaas heeft nooit een korst, bevat weinig vet en veel water. De kaas is niet kruidig, maar zit vol levendige zuren. Juist die karaktereigenschappen maken dat het goed past bij de friszure Rueda Verdejo. Op naar de supermarkt dus, en sla verse kazen in zoals geitenkaas, Boursin, Cottage Cheese of Petit-Suisse.
Geitenkaas heeft een hoge zuurgraad en past goed bij witte wijn. Vermijd rode wijnen, want deze zorgen ervoor dat de zuurgraad van de kaas gaat domineren. Een goede optie is een Sauvignon Blanc, zoals deze Misty Cove Estate Sauvignon Blanc.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon.Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak.
Knapperige lichte chardonnays doen het goed met milde, halfzachte kazen . Matig op eiken gerijpte chardonnays kunnen de boterachtige kwaliteit van romige kazen of alpine-stijl variëteiten aannemen. Zwaar op eiken gerijpte chardonnays passen het beste bij de grote smaken van cheddar, washed-rind of parmesan cheese.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Een op vat gefermenteerde Chardonnay neemt de volle, zoete room en rijke boterachtige tonen van de Triple Cream-kaas op en laat de verborgen smaken in de verzadigde vetten vrijkomen, waarna het gehemelte wordt gereinigd.
Mencia uit Spanje is een geweldige combinatie met gerookte gouda. Deze rode wijn biedt lagen fruit en een goede zuurgraad, die de romige, rokerige aard van de kaas in evenwicht brengt. De krachtige structuur van Mencia kan op tegen de robuuste smaken van de gouda, terwijl de aromatische kwaliteiten een extra dimensie toevoegen aan de combinatie.
Zoals verwacht is Sauvignon Blanc uitstekend te combineren met veel ambachtelijke kazen, maar de favorieten zijn doorgaans Brick, Cheddar, Gouda, Havarti, Monterey Jack, Colby Jack, Muenster, Parmesan, Zwitserse en andere alpenkazen .
Witte wijn is gewoon veel geschikter om bij kaas te serveren dan rode . Het mildere bouquet, de zuurgraad en de zoetheid van witte wijnen complementeren kaas beter dan de robuuste tannines en licht metaalachtige smaak van rode wijnen.
Klassieke Brie : de zachte aard van deze kaas brengt de wijn perfect in balans. Blijf weg van over-oude of 'stinkende' vormen van deze zachtere kazen, en houd het bij de klassieker. Sesam Crackers: elke basiscracker is goed, maar sesam past specifiek goed bij chardonnay.