Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
Je herkent rauwmelkse kaas aan de aanduiding 'au lait cru' op het etiket. Koop je kaas die niet voorverpakt is, bijvoorbeeld op de markt, vraag dan bij de verkoper of de kaas rauwmelks is.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Wel eten: kaas van gepasteuriseerde melk
In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant. Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig.
Mozzarella wordt gemaakt van melk. De meeste mozzarella in de Nederlandse winkels is gemaakt van koemelk. De originele Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd.
Een pizza mozzarella is veilig om te eten tijdens je zwangerschap. Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
48+ gepasteuriseerde, schapenkaas, van schapenmelk.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt.
In frisdrank en sappen zit namelijk - soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig. Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille). Tip: aan mineraalwater kun je ook smaakmakers toevoegen.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Ja, gelukkig wel! Geitenmelk dat uit de supermarkt komt, is verhit geweest en is daarom veilig te gebruiken als je zwanger bent. In rauwe (geiten)melk kan de listeria-bacterie voorkomen. Een besmetting met deze bacterie kan grote gevolgen hebben voor je baby.
Zet ook lekker vaak groene groente zoals broccoli, spinazie en boerenkool op het menu, want die bevatten ook lekker veel foliumzuur. Ben je onverwachts zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het bijslikken van foliumzuur tijdens je zwangerschap en ga zo door tot en met de 10e week (langer mag ook) van je zwangerschap.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.
Omschrijving. Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk.
Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven. Je kan Parmezaanse kaas dus veilig eten als je zwanger bent.
Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.