Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Deze Franse blauwader valt op door zijn romige karakter ondanks zijn pittige blauwadersmaak. Door de bereiding met koemelk is de kaas milder dan bijvoorbeeld de Roquefort. De melk voor bereiding van Saint ... Agur is afkomstig van 300 boeren uit de Auvergne.
Alleen blauwschimmelkaas uit een bepaalde streek in Frankrijk mag Roquefort heten. Blauwschimmelkazen uit andere landen, zoals gorgonzola, blauwschimmelcastello of stilton, kunnen een goed alternatief zijn.
Danablu (of Danish Blue) is een Deense blauwschimmelkaas. Deze werd begin 20e eeuw uitgevonden door Marius Boel. De bereidingswijze lijkt sterk op die van Roquefort, met dat verschil dat voor Danish Blue koemelk wordt gebruikt en voor Roquefort schapenmelk.
3800 kazen uit 42 landen worden gesneden, gesmeerd en geproefd om uiteindelijk die ene winnaar aan te wijzen. En dat is dit jaar een wel heel speciaal kaasje. De Rogue River Blue is dé smeuïge prijswinnaar van dit jaar. Deze blauwe kaas uit Oregon was volgens de jury de lekkerste kaas ter wereld.
Sterkste blauwe kaas
Roquefort staat bekend als de koning van de kazen en is de kaas met de sterkste smaak in deze categorie.
Roquefort Papillon is een Franse blauwaderkaas van het hoogste niveau. Bereid uit rauwe schapenmelk en gerijpt met penicillium Roqueforti in de natuurlijke grot van de Combalou. Het zuivel blijft zacht ondanks de pittige smaak.
1. Roquefort: Roquefort, een van de eerste blauwaderkazen, wordt gemaakt van schapenmelk en heeft de sterkste geur en smaak van alle blauwaderkazen .
Roquefort troupeau is de beste Roquefort die er is. De Roquefort troupeau is een kaas die gemaakt wordt bij Le Vieux Berger door Yves Combes. Het familiebedrijf is opgericht in 1923 een hecht waarde aan het land en de traditionele manier van de handgemaakte Roquefort.
Roquefort is een romige Franse kaas met een pittige, zoutige smaak. Dit komt door de blauwader die erin zit. Hoe meer je roquefort je toevoegt aan de saus, hoe sterker deze van smaak wordt.
Roquefort is een rauwmelkse Franse blauwschimmelkaas. De kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk en heeft een zeer pittige smaak. Een ware traktatie voor iedere kaasliefhebber. Geen minimale orderprijs!
De kaas die niet als blauwe kaas wordt beschouwd van de gegeven opties is Goudse kaas . Terwijl Stilton, Roquefort en Gorgonzola allemaal blauwe kazen zijn, is Goudse kaas dat niet. Blauwe kaas dankt zijn naam aan de blauwe of groene schimmel, Penicillium roqueforti, die opzettelijk aan de kaas wordt toegevoegd tijdens het rijpingsproces.
Voor een ideale combinatie probeer een zoete Sauternes. De honingachtige smaken en lichte zuurheid van deze wijn verzachten de zoutigheid van de kaas. Als je liever droge wijn hebt, kies dan voor een krachtige rode zoals een Syrah of een Zinfandel, die de sterke smaken van Roquefort mooi in balans brengt.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
De Cambozola is een Duitse zachte blauwaderkaas gemaakt van de bijzondere combinatie van Franse Camembert en Italiaanse Gorgonzola.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten.
Roquefort Le Vieux Berger | De beste Franse Roquefort | Cheese Lady UK – The Cheese Lady.
Kazen als Roquefort of Danish Blue bevatten opvallend veel vitamine K2, een vitamine die een rol speelt in het voorkomen dat calcium zich ophoopt rondom de hartweefsels. Het is ook van belang voor de opbouw van botten. Een andere stof die ervoor zorgt dat blauwe kaas gezond is, is spermidine.
Kan je kaas invriezen in de vriezer? Ja, je kan kaas invriezen in de vriezer, zeker harde en semi harde kazen.
Gorgonzola is een Italiaanse blauwe kaas die veel overeenkomsten vertoont met Roquefort. Beide varianten worden gekenmerkt door hun blauwe aderen en rijke, romige textuur. Gorgonzola heeft een iets mildere smaak vergeleken met Roquefort, met een vleugje zoetheid.
Een andere populaire blauwe kaas is Stilton. Deze Engelse kaas wordt gemaakt van koemelk en wordt gekenmerkt door zijn blauwe aderen en kruimelige textuur. Stilton heeft een mildere smaak dan Roquefort en wordt vaak gebruikt als dessertkaas of als topping voor crackers.
Maak het fijn met wat boter om de zoutheid beter te verdelen en eet het op brood/crackers. Ik hou van 50/50. Je kunt het ook fijn verkruimelen op je geboterde/gejamde voertuig naar keuze. Als je steak eet - Maak een Roquefort roomsaus voor je steak.
Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Dep je kaas gewoon met een papieren handdoek en geniet ervan. Wat is de roze kleur op de korst van Rogue River Blue?