Bij een omgekeerd dak fungeert de dakbedekking, zoals bitumen, als waterdichte afdeklaag. Daarbovenop bevestigt u het isolatiemateriaal, zoals XPS. XPS is bijzonder vochtbestendig en daarom het enige materiaal dat geschikt is voor deze klus.
Het dakbeschot is van buitenaf voorzien van een lucht- en dampdichte dakbedekking zoals bitumen, EPDM of PVC. Bij deze opbouw van een plat dak wordt het isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of ecologische isolatie van binnenuit direct tegen het dakbeschot tussen de balken geplaatst.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
Materialen voor isolatie plat dak van buitenaf
Bent u gericht op zoek naar isolatiematerialen voor het isoleren van uw plat dak van buitenaf? Dan kunt u bij ons kiezen uit PIR met gebitumeerd glasvlies of Aluminium cachering, XPS of afschot PIR platen, maar ook voor het meer traditionele steenwol.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een Rd-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Gelukkig is het perfect mogelijk om je plat dak dubbel te isoleren. Zo kan je snel weer rekenen op: Lagere energiefactuur: warme lucht stijgt. Met een extra laag dakisolatie voor je plat dak voorkom je dat die warmte zomaar langs je dak ontsnapt.
PIR 2-zijdig aluminium platen zijn relatief gemakkelijk vanuit de buitenzijde op uw plat dak te plaatsen. U bevestigt ze met dakschroeven op een houten of stalen ondergrond, waarna u de ontstane kieren afdicht met aluminium tape. Vervolgens kunt u de platen afwerken met latten en gipsplaten.
Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat het vocht kan verdampen. Heeft de buitenzijde van uw dak een dampremmende laag (zoals bijvoorbeeld bitumen of een laagje PUR tussen de dakpannen en het dakbeschot) dan moet u aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
De meest gangbare dikte is 1,14 mm. Wij van Dakrubbercentrale vinden dit te dun voor de meest courante platte daken.
Glaswol dekens en gespoten glaswol zijn bv. ideaal om hellende daken aan de binnenkant te isoleren. Maar ook plafonds, houten vloeren en binnenmuren kan je isoleren met glaswol. Rotswol: met deze minerale wol (gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente) kan je zowel daken, muren als vloeren isoleren.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.