Een informatiesysteem is het geheel van middelen, mensen en processen om in een bepaalde informatiebehoefte te voorzien. Veel informatiesystemen zijn tegenwoordig geautomatiseerd en dus behoren hardware en software ook tot de middelen, maar dat is niet noodzakelijk.
Om de werking van je computer te begrijpen komen we vanzelf uit bij het gegevensverwerkend proces. Elke actie op een informatieverwerkend systeem, zoals ook een computer, doorloopt altijd drie fasen: invoer, verwerking en uitvoer.
Het gebruik van informatiesystemen faciliteert de informatievoorziening en ondersteunt belangrijke processen.
Doelen. Naast het beheer van de data kunnen doelen van een informatiesysteem zijn om (1) informatie uit de gegevens te genereren, zoals omzet-ontwikkelingen, en (2) controle uit te oefenen over de objecten of personen waarop de data betrekking hebben.
GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Een GIS maakt het mogelijk om diverse gegevens (data) te beheren, analyseren en te delen met anderen. GIS is geworteld in de geografie, waarbij locatie ten grondslag ligt aan de integratie van vele soorten data.
Informatievoorziening omvat alle activiteiten met betrekking tot het verzamelen, vastleggen en verwerken van gegevens. Dit is gericht op het verstrekken van informatie ten behoeve van het besturen, het doen functioneren en het beheersen van een organisatie alsmede ten behoeve van het afleggen van verantwoording.
Informatievoorziening is letterlijk van levensbelang voor een organisatie. Toegang tot de bedrijfssoftware, data, documenten en cijfers is een must. Niet alleen kan het management op basis van de juiste informatie beleid en strategie uitzetten, maar ook in de uitvoering is de informatievoorziening essentieel.
Informatiebeveiliging kent drie deelgebieden: Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid (BIV). Beschikbaarheid waarborgt de beveiliging van systemen waardoor de risico's van uitval, storingen en incidenten gemanaged worden. Integriteit of betrouwbaarheid zorgt er voor dat informatie correct en actueel is.
Het gaat om het beschermen van alle informatie waarvan u heeft vastgesteld dat deze een belangrijke waarde vertegenwoordigt voor uw organisatie. Een managementsysteem voor informatiebeveiliging helpt u bij het beschermen van de vertrouwelijkheid, de integriteit en de beschikbaarheid van uw informatie.
Het informatiebeveiligingsbeleid houdt rekening met alle mogelijke aspecten die voor onze organisatie een gevaar kunnen vormen of schade kunnen veroorzaken. Al deze mogelijkheden worden in kaart gebracht en bestudeerd, waarna we de passende maatregelen kiezen.
Het voldoen aan de informatiebehoeften van medewerkers/organisatieonderdelen, ten behoeve van hun eigen functioneren alsmede ten aanzien van de organisatie als geheel.
De informatievoorziening bestaat uit mensen en middelen (informatie, applicaties, ICT-infrastructuur en dienstverleningsprocessen). De informatiemanager richt zich op welke informatie waar nodig is, hoe de informatiestromen in de organisatie lopen, hoe die worden verwerkt en wat de eisen zijn aan informatie.
De gemiddelde IT-organisatie draait op meerdere software & hardware platformen van verschillende leveranciers. Die software wordt telkens geüpdate, waarbij leveranciers soms weinig rekening houden met software van anderen.
In de definitie van informatieveiligheid speelt het onderscheid vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit een belangrijke rol. De regels over informatieveiligheid zijn in verschillende sectoren gesteld.
ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. De norm beschrijft hoe u procesmatig met het beveiligen van informatie kunt omgaan, met als doel om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie binnen uw organisatie zeker te stellen.
Documentaire Informatievoorziening is het beheren, archiveren, registreren en beschikbaar stellen van documenten binnen een organisatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd zowel voor interne als externe klanten. Dit geldt voor digitale en papieren documenten.
ICT kan namelijk belangrijk zijn voor verschillende sectoren, waardoor je in diverse sectoren aan de slag kunt gaan. Naast werken in de wereld van informatie en communicatie, kun je ook bijvoorbeeld werken in de industrie, het onderwijs, zakelijke dienstverlening of bij de overheid.
Directie Informatievoorziening (IV)
IV, hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst, werkt voor de gehele organisatie, burgers en bedrijven en zorgt samen met de business voor informatievoorziening die bijdraagt aan een financieel gezond en veilig Nederland.
'Informatiebehoefte' is datgene wat iemand met het oog op een bepaalde toepassing als informatie wenst (wie, wanneer, waarom, wat). De consequenties van deze wens voor het ordenen en verzamelen van gegevens, zijn onderwerp van de 'informatiestrategie'.
De informatiebehoefte van een organisatie kan drieledig worden ingedeeld: Operationele informatie, voor het verrichten van de feitelijke handelingen en het beheersen van de bedrijfsprocessen; Besturingsinformatie, voor de besturing van de organisatie; Verantwoordingsinformatie, informatie over verrichting en besturing.
ArcGIS biedt een compleet platform voor het beheren, verwerken, analyseren en delen van luchtfoto's en satellietbeelden. Het bevat imagerytools en workflows voor visualisaties en analyses en het geeft toegang tot een grote verzameling beeldmateriaal.
Esri is wereldwijd marktleider in GIS-technologie en helpt organisaties al sinds 1969 om meer uit data te halen.