Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriers, kruisingen Mastiff en kruisingen Tosa zijn verboden. Bij de invoer van honden (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler) mét erkende stamboom is er iets veranderd.
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Ze moeten een geldige inenting tegen rabiës hebben en je dient het Europees huisdierenpaspoort bij je te hebben op reis. Huisdieren jonger dan 3 maanden én huisdieren die geen geldige inenting tegen rabiës hebben, mogen Frankrijk niet in.
Er is geen algehele muilkorflplicht in Frankrijk. Wel moeten grote honden in het openbaar vervoer aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Wel zijn bepaalde hondenrassen, of honden die daarop lijken, verboden.
In Frankrijk geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Vandaar dat wij adviseren om honden in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben. Er komt ook een meldpunt waar buurtgenoten een enge hond kunnen rapporteren. Als die inderdaad gevaarlijk blijkt, moet het beest buiten een muilkorf gaan dragen.
In Frankrijk is hondsdolheid sinds 2001 officieel uitgeroeid, onderstreept de onderzoeker. Ook ons land is sinds 2001 vrij van rabiës. Het virus komt niet meer voor bij honden, en ook niet meer bij vossen, maar kan nog altijd bij vleermuizen voorkomen.
Honden van de zogenaamde 2e categorie: het gaat om rashonden van de rassen Tosa en Amerikaanse Staffordshireterrier die staan ingeschreven in een genealogisch register dat door het Franse ministerie van Landbouw wordt erkend.
De eerste en tweede categorie zijn als volgt gedefinieerd: 1. De eerste categorie van aanvalshonden of waakhonden betreft honden die niet staan ingeschreven in een erkend stamboek, en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terriër, American Staffordshire terriër (Pitbulls), Mastiff, Rottweiler en Tosa.
In bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, Mastiff, Boerboel en Tosa niet welkom en worden aan raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers en aan kruising Rottweilers zulke zware eisen gesteld dat het vrijwel onmogelijk is hen mee te nemen ...
Honden, katten en fretten vallen onder Europese regelgeving. Dat betekent dat de dieren onder meer een Europees dierenpaspoort, een chip en een geldige inenting tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) moeten hebben. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor jonge dieren.
1. Labrador Retriever. Als eerste de trouwe hond die iedereen wel kent: de Labrador Retriever.
Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro!
Daarnaast kan je ook je status en rijkdom tonen als je een Tibetaanse mastiff hebt. Geen wonder dat de duurste hond ter wereld dus een Tibetaanse mastiff was die werd verkocht voor een duizelingwekkende 1,5 miljoen euro.
Chihuahua en Jack Russell
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
Verboden hondenrassen: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.
De akita hoort bij die gevaarlijke soorten, tot ongenoegen van Jansen. "Hij is op de lijst terechtgekomen omdat akita's rond het eind van de achttiende eeuw in Japan als vechthond werden gebruikt. Ze hielpen bij de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen en beren."
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.