De consumentenbond raadt een koudschuim matras met minimaal SG 35 aan hoewel dit in de praktijk alleen voor kinderen tot 30 kilo geschikt is!. Voor traagschuim gelden weer andere waarden en is het niet per definitie zo dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe beter het traagschuim.
De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65. HR = High Resilience wat voor hoge veerkracht staat. Lagere HR waardes kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en minder veerkrachtig maakt. Een echt goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Premium Air.
Een HR koudschuim matras met SG 20 en SG 60 kunnen dezelfde hardheid hebben. Echter biedt het SG 20 matras een zeer matige ondersteuning, terwijl de SG 60 een uitstekende veerkracht en ondersteuning biedt. Het is daarom belangrijk om altijd het soortelijk gewicht van een HR koudschuim matras te achterhalen.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.
Waar word koudschuim voor gebruikt? Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
H3 is harder dan H2. H3 wordt ook wel beschreven als een medium-stevig tot stevig matras. H2 is een zacht tot medium-stevig matras.
Wat is een HR60 koudschuimmatras? De HR-waarde van uw koudschuimmatras zegt iets over de veerkracht en puntelasticiteit, maar niet over de hardheid of stevigheid van uw matras. Een HR60 matras biedt u een uitstekende ondersteuning, terwijl lagere HR-waardes u minder ondersteuning bieden.
Een zijslaper kan het beste een matras kiezen die drukverlagend en ondersteunend is. Zijslapers moeten net als rugslapers rekening houden met de wervelkom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm als je matras te hard of te zacht is.
Een koudschuim matras
Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.
Koudschuim HR40, ook wel koudschuim SG40 genoemd is een soepel en comfortabel materiaal. Door de lange levensduur en hoge mate van comfort is koudschuim HR40 een uitstekend schuim voor kussens die je dagelijks gebruikt.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
Wij adviseren mensen met artrose en/of reuma te kiezen voor een drukverlagend M Line matras. Dankzij het traagschuim in deze matrassen wordt de druk perfect verdeeld. Bij traagschuim wordt de toplaag door uw lichaamswarmte zachter waardoor de gevoelige delen van het lichaam wat verder zullen wegzakken.
Volgens ons zijn de 'Barcelona' en de Pantera topper de twee beste koudschuim toppers. Het Barcelona topdekmatras heeft een royale koudschuim kern van 4 cm. Om de kern zit een luxe afritsbare THERMOCOOL™ dubbeldoeks matrashoes.
Dit staat voor High Resilience en betekent 'hoge veerkracht'. Hier ontleent de HR-waarde zijn naam aan. De HR-waarde werkt volgens hetzelfde principe als de SG-waarde. De HR-waarde geeft ook het soortelijk gewicht aan: de hoeveelheid kilo koudschuim per kubieke meter.
Tegenwoordig zijn de matrassen minimaal 16 a 18 centimeter dik, beter zijn de matrassen rond de 20 a 25 centimeter dik. De dikte van het matras bepaald het niveau van het comfort van het matras. Hoe dikker het matras hoe meer comfort het matras zal bieden dan een dunne variant.
Er geldt bij matrassen dat hoe dikker het matras, hoe meer lagen er tussen in zitten en des te meer het zich kan aanpassen aan je lichaam. Oftewel, hoe dikker het matras hoe comfortabeler. Zeker op een harde ondergrond is het aan te raden om een voor een dik matras (23-25 cm) te kiezen.