Vooral rund- en varkensvlees zijn erg populair om te bereiden op de barbecue; picanha, bavette, brisket, short ribs, maar ook buikspek en spareribs. Al dit vlees bevat spierweefsel. Vlees wat wij als zacht en mals ervaren, is een stuk dat relatief weinig spieren gebruikt heeft in het leven van het dier.
Welk groot stuk vlees op de BBQ is lekker? Bij grote stukken vlees die lekker zijn op de BBQ, kun je bijvoorbeeld denken aan een bavette, côte de boeuf, entrecôte of picanha (rundvlees), maar ook varkensschouder en spareribs (varkensvlees) zijn top van de barbecue.
Denk aan runderborst en korte ribben, varkensschouder en ribben, lamsbouten en schenkel en kalkoenpoten . Brisket: Brisket wordt vaak beschouwd als de koning van BBQ. Het is een taai stuk van de borst van de koe, en langzaam roken op lage temperaturen breekt het collageen af, wat resulteert in mals en smaakvol vlees.
De bavette is zo'n heerlijk, mals stuk vlees waarmee je zeker hoge punten scoort. In deze video laten we zien hoe je bavette tijdens de winterbarbecue moet bereiden.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Entrecote is malser dan bavette, maar bavette heeft meer bite. Bavette lijkt qua structuur wel op kogelbiefstuk, maar ze hebben verschillende smaken.
Denk aan maïskolven, paprika's, courgettes, champignons en asperges. Bijgerechten en salades: serveer verschillende bijgerechten, zoals aardappelsalades, koolsalade en verse salades . U kunt ook makkelijk te bereiden opties toevoegen, zoals gegrilde flatbreads of knoflookbrood.
Albert Heijn promoot zijn barbecue-assortiment dit jaar onder de noemer 'Time to BBQ', terwijl Emté de slogan 'De beste BBQ begint bij de beste slagerij van Nederland' bezigt. De supermarkt blijkt uit het onderzoek de populairste plek om vlees voor de barbecue te kopen, 54 procent van de consumenten doet dit.
Wanneer we het hebben over een varkensrack bedoelen we het ribstuk van een varken, ook wel een rib roast genoemd. Dit ribstuk wordt gesneden van het lendestuk en heeft meerdere beenderen. Doordat de racks over een vrij dikke vetlaag beschikken, zal dit vlees smaken als geen enkel ander varkensvlees.
Kip is een magere optie om te grillen en een van de makkelijkste soorten vlees om te grillen . Populaire keuzes zijn onder andere kippenvleugels, drumsticks en borsten. Magere stukken zoals kipfilets of tenders zijn geweldig om heet en snel te grillen.
1. Tri-Tip : Een zeer veelzijdig stuk van de lende van het rundvlees, de Tri-Tip roast leent zich goed voor de BBQ-stijl van koken en andere. Een Tri-Tip die langzaam en op lage temperatuur wordt gekookt, is mals, heerlijk en zal indruk maken.
In werkelijkheid zijn er nog tal van andere vleessoorten die heerlijk zijn op de barbecue. Denk hierbij aan verschillende soorten lamsvlees (lamsrack, lamskotelet en meer), varkensvlees (pulled pork!), kalfsvlees (kalfs bavette, kalfs rib-eye, kalfs shortribs, kalsbrisket), kalkoen, kip en nog veel meer.
Het lekkerste vlees van 2024
Lidl volgt op de voet met een 6,97. Daar worden weer vooral de lage prijzen en de kwaliteit en versheid van het vlees gewaardeerd. Jumbo staat op drie met een 6,89. Is je lekkere brood oud geworden, voordat je het helemaal kon opeten?
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Gezond BBQ vlees
Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees.
DE HAMBURGER
Met stip op nummer 1: de hamburger voor op de BBQ! Deze mag en kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst met lekker barbecue vlees.
Doordat onze winkels dagelijks beleverd worden, is het vlees lekker vers en van topkwaliteit. In ons aanbod vind je meer dan 20 soorten kippenvlees, van kippenonderbouten en kippenhaasjes tot kippenborstfilets, al dan niet gemarineerd.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Voor een barbecue in de achtertuin van 20-30 personen, houdt u het tussen de 5-8 bijgerechten. Voor 30-50 personen, houdt u het op of onder de 10 bijgerechten. Dit zal u helpen uw voorbereiding te stroomlijnen en uw gasten toch voldoende variatie te bieden.
Versterk de smaak
Strooi verse kruiden en specerijen rond de randen van uw kolen om uw barbecuerook een heerlijke geur te geven . Probeer kaneelstokjes, hele steranijs of laurierblaadjes. Gebruik grote takjes houtachtige kruiden, zoals tijm of rozemarijn, als kwast voor oliën en marinades.
Wat draag je bij een familie-uitje, barbecue tuinfeest of verjaardag? Waarschijnlijk ken je hier de meeste mensen, je kunt je dus gerust lekker comfortabel kleden. Alles is goed. De stylisten zeggen: “Als je een vrouw bent, draag je een zomerjurkje, een rok of broek met een mooie top naar een casual event.
De beef bavette steak staat bekend om zijn robuuste smaak en kenmerkende korrelige textuur. Het is een culinaire schat die zowel betaalbaar als heerlijk is als hij goed wordt bereid.
De diamanthaas is wederom een mooi stukje vlees en is afkomstig van de schouder. Het vlees heeft minder werk gehad dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daardoor een iets minder sterke smaak. Wel is het goed mals en hoef je er maar weinig mee te doen om het lekker te maken.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.