Zorg dat je veel producten eet waar B-vitaminen en ijzer in zitten: B-vitaminen zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, bonen, erwten, linzen, eieren en melkproducten. IJzer zit in volkoren producten, bonen, erwten, linzen en groenten.
Hoeveel groenten moet ik eten als ik zwanger ben? Het advies is om 250 gram groenten te eten maar uit de laatste inzichten blijkt dat dit niet voldoende is. En tijdens je zwangerschap heb je nog een hogere behoefte: 500 gram groenten is het streven.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Havermout is goed voor zwangere vrouwen
En laat havermoutpap nou een goede bron zijn van foliumzuur. Daarnaast bevat havermout complexe koolhydraten die een belangrijkste energiebron voor het lichaam vormen. Het bevat ook B vitamines die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie.
Natuurlijk zijn alle groentesoorten belangrijk, maar groene (blad)groenten zitten echt boordevol voedingsstoffen. Ze hebben meestal een hoog gehalte aan ijzer en soms ook calcium (kalk). Daarnaast is het vitaminegehalte hoog. De superfood-toppers zijn broccoli, spinazie, boerenkool, raapstelen, postelein en spruitjes.
Basis Eetschema tijdens zwangerschap
Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Net als bananen bevatten mango's overigens magnesium, en dat kan weer helpen tegen een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje als kramp in je benen.
Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling
Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag 'moeten' eten voor het gewenste resultaat.