Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Citroen en andere citrusvruchten behouden hun smaak het best en het langst buiten de koelkast. Het is goed om een 'grijpvoorraadje' fruit in een fruitschaal op tafel te zetten omdat je zo sneller een stuk fruit pakt, maar de rest kun je beter op een wat koelere plek bewaren: tussen de 10 en 15 graden.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
In de koelkast of erbuiten? Fruit blijft langer vers in de koelkast. Alleen bananen kun je beter bij kamertemperatuur bewaren. Wist je dat bananen in de koelkast juist sneller rijpen?
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Paprika bewaren doe je zo
Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren. Wil je paprika's langer bewaren, dan kan je ze invriezen, inleggen of drogen.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Mandarijn bereiden & bewaren
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.