De eierschalen zijn een goede bron van calcium en daardoor perfect voor de bodem rond tomaten en courgettes, want die houden van kalkrijke grond. Maal ze daarvoor fijn met een vijzel. Hoe fijner, hoe sneller calcium door de bodem wordt opgenomen. Je kunt eierschalen ook gebruiken om slakken weg te houden.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Tomaten, aubergines en paprika's kunnen calciumtekort hebben als ze groeien, waardoor ze gaan rotten. Een tip om dit te voorkomen is om eierschalen in de grond te begraven.
In het kort (de lange versie vind je hier): een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier. Deze wordt afgestoten door de eierstok en komt terecht in de eileider. Als er in de eileider een haarvat of adertje springt, krijgt het ei een bloedvlek.
Zorg ervoor de de eierschalen goed droog zijn en leg ze in uw voedseldroger. Zet de droger op 70 graden en droog de eierschalen gedurende 3 uur. (U kunt eierschalen ook in de oven drogen op 80 of 90 graden). Mix uw eierschalen tot een zacht poeder en bewaar ze in een zuivere en droge pot.
Met wat extra calcium zorg je voor extra sterke eierschalen. Geef je kippen daarvoor stukjes fijngestampte eierschaal als snack. Het is belangrijk dat je de eierschaal goed verpulvert. Anders gaan je hennen mogelijk hun eigen eieren kapotpikken.
Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram. Bewaar het eierschalenpoeder in een luchtdichte verpakking op een donkere plaats.
Ovomet oftewel eierschaalmembraan, is het dunne vliesje wat zichtbaar wordt bij het pellen van een hard gekookt ei.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Daarna belandt het ei 20 uur lang in het schaalvormingsgedeelte waar de harde schaal wordt gemaakt. De schaal bestaat uit calciumcarbonaat, dat ook in marmer en kalk zit. De schaal is een kunststukje, gewoonlijk maar 0.3 mm dik en ongelooflijk sterk. De kleur van de schaal hangt af van het ras en van de kip zelf.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren? Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de eikleur geen aanzienlijk effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van een ei. Alle eieren lijken qua voedingswaarde op elkaar, ongeacht de grootte, eicode of kleur. Elk ei bevat dus ongeveer evenveel vitamines en mineralen.
En als de zwavel uit het ei in contact komt met het zilveren bestek dan treedt er een chemische reactie op. Tijdens deze reactie ontstaat er zilversulfide, dat is zwart van kleur. De zilversulfide hecht zich aan het zilver: dit zijn de zwarte vlekken die tijdens het eten van je eitje op je bestek ontstaan.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
Groenten die veel kalk nodig hebben (1-1,5 kg/10 m²): Bladgroenten, zoals: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.