Voor de inbouw rolluiken wordt een speciale PVC geleider gebruikt. Deze geleider is 60 mm breed en wordt op de buitenzijde van het raamprofiel geplaatst. Deze geleider bevat aan de binnenzijde een sleuf. Door speciale bolkopschroeven op het raam te monteren, kan de geleider vast worden geklikt.
LHTF-geleiders kan je gebruiken met de bedoeling om een rolluik tussen twee muren in te plaatsen. De LHTF-geleider lijkt op een HTF-geleider en is voorzien van een lip, zodat je de geleiders tussen twee muren kan bevestigen.
In woningen zijn er drie soorten rolluiken beschikbaar: voorzetrolluiken, opbouwrolluiken en de traditionele inbouwroluiken. Rolluiken worden vooral geplaatst rekening houdend met hun specifieke functie. Ze hebben als gemeenschappelijk voordeel een perfecte zonwering te zijn.
Rolluiken houden lage temperaturen met gemak buiten de deur. Bovendien vormt de stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik een isolatielaag. Op deze manier blijft binnen de warmte goed behouden en gaat er op geen enkele manier warmte via de ramen onnodig verloren.
Rolluiken worden doorgaans uit PVC (kunststof) of aluminium gemaakt. Een kunststof rolluik is ideaal als verduistering en privacy en om de warmte en koude buiten te houden. Wil je een stevigere rolluik die nog beter isoleert en meer inbraak bestendig is? Dan ga je beter voor aluminium rolluiken.
+ Aluminium rolluiken isoleren goed; beter dan PVC rolluiken. De aluminium lamellen bezitten namelijk een polyurethaan schuimlaag, wat voor een hogere isolatiewaarde zorgt. De rolluiken kunnen dus ook dienst doen als middel om warmte beter binnen of buiten huis te houden in de winter en zomer.
Rolluiken hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 15 jaar. De gemiddelde reparatieprijs is 200 euro en voor 175 euro per vierkante meter heb je al een nieuw, handbediend rolgordijn. Voor 400 m² elektrische zonwering.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Ondanks dat rolluiken ideaal zijn voor het reguleren van de temperatuur in jouw huis kan het zo zijn dat zwarte rolluiken juist teveel warmte absorberen. Donkere kleuren, zoals zwart en antraciet, absorberen in de zomermaanden namelijk meer zonlicht dan lichte kleuren, zoals wit en crème.
Energieleverancier EON stelde vast dat 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Rolluiken kunnen hier een behoorlijke impact op hebben. Zo kunnen rolluiken ervoor zorgen dat er maar liefst jaarlijks 10% bespaard kan worden op de totale energierekening. Zo wordt uw huis duurzamer en energiezuiniger.
Wil je een rolluik met een goede garantie en een hoge levensduur, dan is het verstandig om een rolluik van een A-merk aan te schaffen. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan Heroal, Verano, Winsol, Smits of Roma. Dit zijn stuk voor stuk rolluiken die een lange levensduur en een solide uitstraling hebben.
Materiaal: Rolluiken worden voornamelijk gemaakt van 2 verschillende materialen; kunststof en aluminium. Er bestaan geen verschillen tussen beide soorten als je kijkt naar de voordelen zoals isolatievermogen en zonwering. Een verschil is dat aluminium zwaarder en duurder is dan kunststof.
Wanneer je het rolluik volledig sluit, ontstaat er een 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik.Dit heeft een isolerend effect. Dit werkt zelfs zo goed dat de isolatiewaarde met wel 10% – 40% kan stijgen.
Alle soorten metaal zijn geleiders, echter zilver en koper zijn de beste geleiders voor elektriciteit. Dit omdat omdat de elektronen in deze materialen de minste weerstand geven om stroom te vervoeren.
Voorbeelden van geleiders zijn: koper, ijzer, lood en koolstof. Alle metalen laten elektrische energie goed door en zijn dus geleiders. Stoffen waar elektrische energie slecht doorheen gaat noemen we isolatoren. Voorbeelden van isolatoren zijn: plastic, rubber, hout en lucht.
Door het plaatsen van zonwering kunt u voorkomen dat de temperatuur in uw woning snel oploopt op een warme, zomerse dag. Hierbij kunt u het volgende aanhouden als het gaat over de kleuren zonwering: Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Volledig dicht óf volledig open
Dit maakt de rolluiken zeer sterk en bestand tegen zware windvlagen. Het KNMI spreekt vanaf windkracht 9 van een storm. Wanneer het echt stormt is er vaak een zogenaamde rukwind merkbaar, deze wind 'rukt' alles mee wat maar mogelijk is.
Isolerende rolluiken winter
Je wilt immers niet stoken om de buitenlucht te verwarmen. Door het raam af te sluiten met een rolluik ontstaat een warmtebrug. Daarmee houd je die kostbare warmte wél binnen! Met rolluiken bespaar je jaarlijks tot wel 10% op de totale energierekening.
Subsidie rolluiken
Er is (nog) geen landelijke subsidie voor zonwering. In sommige gevallen bestaan er wel regionale subsidies. Dit heeft gek genoeg niet met isolatie te maken, maar met inbraakveiligheid. Vaak word je gevraagd om een bewijs aan te leveren in de vorm van een Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Rolluiken
Ze verduisteren de ruimte, hebben een isolerende werking, houden de zon tegen én zijn regen- en windbestendig.
Gemiddeld genomen gaan rolluiken ongeveer 15 jaar mee. Is een rolluik hier nog ver vandaan dan is een vervanging van een onderdeel vaak genoeg. Zijn de rolluiken al een aantal jaren oud dan kun je het beste de rolluiken vervangen.