Zo komen depressie en angst vaak voor bij ouderen met een lichamelijke aandoening. Naast lichamelijke slijtage, kunnen ouderen ook sociale problemen ervaren zoals eenzaamheid. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, kunnen eveneens leiden tot spanning en psychische klachten.
Zwakker wordende spieren en botten, achteruitgaand zicht en gehoor, gebrek aan eetlust, hartproblemen, ziektes als kanker, dementie. Het maakt het leven er niet leuker op. Toch is het vaak best mogelijk om met dergelijke ouderdomsgerelateerde problemen nog lang een goed, gezond en zelfstandig leven te hebben.
Verstandelijke ontwikkeling
Het leervermogen neemt vaak af en ouderen hebben vaak meer tijd nodig om eenvoudige procedures aan te leren dan jongere volwassenen. Verstandelijke processen verlopen in de levensfase van ouderdom minder snel en nauwkeurig.
De wervels bewegen daardoor minder ten opzichte van elkaar. Dat zorgt voor een verhoogde druk op het ruggenmerg en de zenuwen rond de wervels. Daardoor hebben ouderen vaak last van rugpijn en uitstralingsklachten. Ze komen ook moeilijker uit bed of van de sofa.
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Een val kan ernstige gevolgen hebben en genezing kan soms erg lang duren.
Bij ouder worden, hoort helaas niet alleen het hebben van meer levenservaring. Ook zwakker wordende spieren, ogen en oren die het minder goed doen en zwakkere botten zijn zaken die erbij komen kijken. U kunt zich hierdoor minder krachtig en mobiel voelen.
De skeletspieren in je lichaam bereiken hun piek rond het 25e levensjaar. Wanneer je de leeftijd van 35 bereikt, beginnen die spieren voor de eerste keer af te takelen. Maar het is pas rond je 50e of zelfs 60e dat je daar normaal gezien iets van zult voelen, zeggen experts.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.
Bij de 50-plusser (51-70 jaar) beginnen de jaren toch echt zichtbaar te worden. Veel mensen zijn al volledig grijs en ook zijn de rimpels een feit. De kinderen gaan (of zijn al) vaak de deur uit. De 50-plusser heeft over het algemeen wat meer beschikking over geld en vrije tijd dan de leeftijdscategorieën daarvoor.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Het ouder worden kan ook betekenen dat je minder beweegt.
Eenzaamheid. Als mensen ouder worden nemen niet alleen medische, maar ook sociale problemen toe zoals eenzaamheid. Ouderen wonen vaker zelfstandig en vaker alleen. Door deze ontwikkelingen is er meer vraag naar zorg, zowel geboden door professionals als door mantelzorgers en vrijwilligers.
Sterke botten en spieren voor 65-plussers
Vanaf onze geboorte nemen de spiermassa en spierkracht toe tot ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar. Daarna neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 1% per jaar, de afbraak van spieren is dan groter dan de opbouw. Als je ouder wordt gaat de afname van spiermassa sneller.
Veroudering heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties en kan gepaard gaan met diverse ongemakken. We gaan minder goed zien, we kunnen minder gaan horen, of we worden meer vatbaar en herstellen langzamer na ziekte. Ook kan veroudering gepaard gaan met haaruitval of het krijgen van grijs haar.
Menstruaties tijdens de overgang
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen
Het geluk van een persoon tussen de 20 en 50 jaar oud verandert vrijwel niet. Vooral rond de leeftijd van 60 jaar piekt het, gevolgd door een daling vanaf 75 jaar.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.
De 'big six' zijn de zes belangrijkste onder de chronische aandoeningen, waarvoor de meeste zorg wordt verleend: diabetes, cardiovasculaire aandoeningen (inclusief risicomanagement), astma/COPD, psychosociale aandoeningen (in het bijzonder depressiviteit en dementie), reumatische aandoeningen en kanker.
Des te ouder we worden, des te meer we beseffen dat we zelf het belangrijkst zijn. Natuurlijk zijn onze echte vrienden en familie ontzettend belangrijk in ons leven. Maar uiteindelijk, als het er echt op aankomt, ben jij zelf het belangrijkste. En zelfliefde is belangrijk!
Merk je dat je steeds angstiger en somberder wordt in het ouder worden, dan is hulp zoeken een goed idee. Deze hulp is gericht op op kansen zien, krachten en mogelijkheden leren benutten en accepteren dat ouder worden nu eenmaal onderdeel van het leven is.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.