Ligt de zandlaag dieper dan 3 meter?Dan moet je een fundering op palen plaatsen. Het voordeel van deze fundering is dat de palen veel dieper de grond in kunnen en dus diepere zandlagen kunnen bereiken. Hierdoor wordt de fundering altijd beschouwd als steviger dan de fundering op staal.
Welke fundering dat moet worden? Dat ligt aan wat je gaat bouwen, waar je woont en hoe je het bouwwerk wil gaan gebruiken. Zodra je een bouwvergunning moet aanvragen moet je verplicht een funderingsplan indienen. Het funderingsplan bestaat onder andere uit de constructieberekening en de constructietekening.
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte. De draagkracht van veen (oranje), klei (paars) en leem (roze) is heel klein; daarom wordt bij deze bodemopbouw geheid tot in de diepe zandlagen.
ZANDBED ALS FUNDERING
Betonnen platen zetten zich namelijk beter af in grove zand. Tegelijkertijd dient het grove zand als goede afwatering voor het terrein. De belangrijkste functie van het zandbed is het spreiden van de belasting dat over de betonplaten rijdt.
Meestal worden er betonnen palen in de grond geschroefd, geheid of geboord; een betonnen paalfundering is een zeer degelijke, maar relatief dure fundering. Fundering op houten palen met betonnen oplanger vindt ook plaats. Paalfundering zonder oplanger komt nog voor bij oudere gebouwen.
Funderen op staal met betonstroken is vaak goedkoper dan een fundering op palen, maar is niet voor elke ondergrond geschikt. Op bijvoorbeeld klei en veenachtige grond is het vaak niet mogelijk om het fundament direct op de grond te plaatsen.
Gewapend beton, zoals de naam doet vermoeden, is de sterkste soort beton. Als je delen van de fundering met gewapend beton volstort, zul je een zeer stevig fundament krijgen. Gewapend beton is een stuk duurder dan gewoon stortbeton, aan de andere kant heb je ook minder nodig om tot een goed resultaat te komen.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
Een fundering van tegels of stenen (straatwerk)
Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
Je hebt voor een ophoging van een cm aarde 10 liter tuinaarde nodig per m². Voor drie cm zand heb je 30 liter zand nodig per m². Vaak wordt de inhoud van zakken zand en aarde aangegeven met “kuub”. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.
Dit risico treedt vooral op bij huizen die niet op palen, maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd. 'We ontvangen meldingen uit Friesland en van Zevenaar tot Geldermalsen, ook in de weinig zettingsgevoelige gebieden', zegt onze Business director Water Alex Hekman vandaag in de Volkskrant.
“Voor de fundering van een buitenmuur geldt als regel dat je tot op de vorstvrije diepte uitgraaft, d.w.z. 80 cm. De breedte van de zool is 2,5 à 3 keer de breedte van de erop rustende muur. De dikte van de zool bedraagt ca. 30 cm.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De vorstrand is een funderingsrib die aan de vloer wordt vastgestort en die tevens zorgt voor de vorstvrije aanleg. Vorstranden voorkomen dus het opvriezen van de achterliggende vloer, d.w.z. van de onder de vloer liggende grond.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Een funderingsplaat is een plaat van zo'n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig.
Dikte van een betonvloer per toepassing buiten
voetpad van beton: 10 cm. dikte betonvloer schuur 10-12 cm. betonvloer tuinhuis: 10-12 cm. betonvloer in garage: 15-20 cm.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Wat kost een fundering per m2? Dat ligt eraan wat voor soort fundering er geplaatst wordt. Een fundering op staal zal rond de €225,- per m2 kunnen kosten de een fundering op palen ongeveer €1250,- per m2. Maar dit hangt natuurlijk af van de afmetingen en bouwmaterialen die gebruikt worden.
De vorstgrens is een minimale aanlegdiepte van de fundering op staal zodat men er zeker van kan zijn dat de grond onder het gebouw niet zal bevriezen. Als de grond onder een gebouw met fundering op staal bevriest kan het gebouw gaan schuiven.