De fruitbomen die snel vruchten geven zijn appel- en pruimenbomen.
Leibomen die snel fruit afgeven
Appelbomen die op een vruchtbare bodem staan en voldoende zon krijgen, zullen immers al snel vrucht gaan dragen. Er zijn veel verschillende soorten appels maar doorgaans groeien de Elstar, Jonagold en Goudrenet vrij gemakkelijk. Je kunt daarnaast kiezen uit tal van andere appelrassen.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Het juiste moment
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad.
Vindt er geen bestuiving plaats, dan zal de bloesem op de grond vallen en komen er geen vruchten aan de fruitboom. Een appelboom kan alleen door andere appelbomen bestoven worden. Het is dus verstandig meerdere fruitbomen van één soort bij elkaar te planten, zodat de insecten de bloesem kunnen bestuiven.
In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld. Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland.
De mooiste bloesembomen zijn eigenlijk wel de sierkersen, sierperen en sierappels. Zij zorgen in het voorjaar altijd voor een vrolijk kleurenspel in uw tuin. Weinig bloesembomen bloeien zo vol en rijk als de sierkers. Sierkersen bloeien in het wit, wit-roze en roze.
Fruitbomen staan graag in de zon. Vooral perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben veel zon nodig. Mispels, appels en krieken verdragen meer schaduw. Inheemse fruitstruiken (aalbes, kruisbes, braambes, framboos) groeien in de natuur onder bomen en verdragen daarom meer schaduw.
Fruitbomen met zwakke onderstammen zijn ideaal voor de kleine stadstuin. Plant een laagstam (2 tot 3 m diameter) alleen of in een groepje. Ga voor leifruit als je het wat strakker wil (en je voldoende snoeikennis hebt) of een fruithaag (1 m diameter) als je veel rassen op een kleine oppervlakte wil variëren.
De meest bekende perenboom, en ook de perenboom met de lekkerste vrucht, is de Pyrus communis Doyenne de Comice. Maar ook de stoofperen zijn heerlijk, zoals die van de Gieser Wildeman.
Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.
Heb je weinig plaats maar wil je toch fruitbomen, dan kun je kiezen voor leifruit tegen de muur of gevel of voor een fruithaag. De fruitsoorten die hiervoor het meest geschikt zijn appel en peer. Je kunt ook abrikozen en perziken leiden, mits ze op een zonnige zuidgerichte muur staan.
Traditioneel zijn kersen en pruimen vaak de één van de eerste fruitbomen die bloeien, soms is het dan zelfs nog maart. En na de kersen en pruimen volgen de appels en peren, en dan de bessenstruiken. Hier is de braam zo ongeveer de laatst bloeiende fruitstruik, maar dat is mede afhankelijk van het ras.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Met een prijs van bijna $4000 per paar behoren de mango's uit Miyazaki tot het duurste fruit ter wereld. Miyazaki mango's zijn een speciaal soort mango's die worden geteeld in de prefectuur Miyazaki in het zuidelijke puntje van het eiland Kyushu in Japan.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De appel is het meest populaire stukje fruit in Nederland. Op de voet gevolgd door de banaan en de sinaasappel. Fruit is lekker en gezond. Toch eten we veel te weinig fruit.
Antwoord: Nee, u hoeft niet altijd 2 appelbomen te hebben om toch appels te kunnen oogsten. Kies voor een zelfbestuivende appelboom als u maar één appelboom wilt.
Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom in principe bestoven worden door een ander ras. Als er geen appelbomen in de buurt groeien, is het raadzaam om zelf meerdere rassen te planten. Is dit niet mogelijk, bestaan er ook een aantal zelfbestuivende appelrassen.
Het kan zo'n 3 jaar duren voordat de eerst peren aan jouw boom verschijnen. Het blad van de Pyrus communis heeft puntige bladeren en krijgt wit/ roze bloemen. De fruitboom kent een diversiteit aan soorten zoals; de oude perenboom, de conference perenboom en de stoofperenboom.