De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde).
Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan. Een dampdichte laag bestaat meestal uit PE-aluminium laminaat. Deze laag heeft een sd-waarde van meer dan 1500 m.
Dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk als je huis een schuin (of hellend) dak heeft. van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
Dampremmende folie is van belang bij dakisolatie van een schuin dak. De dampremmende laag wordt aangebracht aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal bij dakisolatie. Deze dampdichte folie komt zo aan de binnenkant van het dak. Belangrijk: dampremmende folie voorkomt dat er vocht in de dakconstructie trekt.
Aan beide kanten van je constructie moet er bouwfolie worden gemonteerd. Aan de ''koude'' zijde (gevelzijde) moet een damp open folie toegepast en aan de ''warme'' zijde (binnenzijde) moet een dampdichte folie worden toegepast. Milin biedt enkel damp-open-folies aan zodat er een goede ventilatie vanaf buiten ontstaat.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Aan de binnenzijde van het schuine dak gebruikt u dampdichte folie. Wanneer u enkel vloerisolatie toepast en geen isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak, dan gebruikt u dampdichte folie op de zoldervloer. Wanneer u een dak van buiten onder de dakpan isoleert, gebruikt u dampopen isolatiefolie.
Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden. Kiest u als damprem voor een OSB-plaat dan kan deze meteen fungeren als 'uitstijving'."
Bouwfolie / PE-folie met een dikte van 30 micron, 50 micron, en 60 micron worden standaard gebruikt als afdekfolie voor het afdekken van uw vloer of meubels tijdens het schilderen, verhuizen, verbouwen zodoende beschermt u uw waardevolle inboedel tegen verf, stof en beschadigingen.
Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
Een dampscherm is een water- en luchtdichte folie die vochtige lucht (in de vorm van condens) van binnenshuis tegenhoudt. Voor dakisolatie is dit scherm eigenlijk onontbeerlijk: de folie beschermt het achterliggende materiaal tegen vocht.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.