Om de klachten bij obstipatie te verminderen, kun je je kindje tussen twee flesvoedingen wat extra water geven. Je kunt ook wat meer water bij de voeding doen: voeg 10 tot 20 ml extra aan een fles toe. Voorwaarde is wel dat je kindje alle flessen altijd goed leegdrinkt.
Obstipatie bij vast voedsel
Vezels werken natuurlijk goed, dus geef je kindje dagelijks een flinke portie groenten en (wat vaker) een fruithapje. Ook is drinken blijft altijd belangrijk. Geef hem, als hij eenmaal volledig 'met de 'pot mee-eet' minstens een liter drinken per dag.
Bij vaste voeding is het belangrijk dat je baby genoeg vocht, vet en vezels binnenkrijgt. Zo kunnen producten als bananen en rijst juist voor verstopping zorgen.
Start rustig weer met vaste voeding als het weer goed gaat met de ontlasting. Geef je kunstvoeding, dan is er ook speciale kunstvoeding voor baby's die last hebben van harde ontlasting. Deze voeding helpt om wat meer vocht in de darmen vast te houden. Bedenk ook dat je baby meer zweet op warme dagen.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Om obstipatie bij baby's te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen.
De verloskundige heeft vanaf het begin af aan geadviseerd een druppeltje / theelepeltje olie toe te voegen aan de fles en dit 1x per dag en dan afbouwen.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Onvoldoende drinken en vezelarme voeding kunnen een negatieve invloed hebben op de stoelgang. Samen met onvoldoende bewegen kan dit leiden tot harde ontlasting.
Obstipatie wil bij kinderen jonger dan 18 maanden zeggen dat ze minder dan 1 keer per dag ontlasting produceren (voor baby's die borstvoeding krijgen) of minder dan 3 keer per week (voor baby's die flesvoeding krijgen).
Nadelen van johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel kan goed helpen. Toch heeft het bij sommige baby's ook enkele nadelige effecten: Helpt niet bij iedere baby. Veel baby's hebben baat bij het verdikkingsmiddel.
OLIJFOLIE. Drink olijfolie op een lege maag in een kop heet water met een beetje citroensap of honing, het versnelt de samentrekkingen van de galblaas door de afscheiding van galzouten te stimuleren, die de spijsvertering bevorderen.
Het is belangrijk dat hij bestemd is voor koude bereidingen (staat in de supermarkt vaak op de verpakking). Als je naar een delicatessewinkel gat kun je vragen naar een milde variant, geef maar aan dat het voor babyhapjes is, dan wordt er zeker met je meegedacht. Kies altijd voor een extra vierge olijfolie.
Bij baby's die gedurende de eerste 3 maanden probiotica krijgen blijkt dat deze kinderen minder last hebben van reflux klachten. Doordat de darmen beter functioneren met probiotica heeft dit een gunstig effect op de spijsvertering. De voeding wordt beter verteerd en blijft ook minder lang in de maag.
Soorten flesvoeding
Wanneer je direct na de geboorte begint met flesvoeding, begin dan met startvoeding voor baby's van 0-6 maanden. Wanneer je kindje tussen de 6 en 12 maanden oud is geef je opvolgmelk. Daarna is opvolgmelk 3 geschikt, geef dit nog minimaal 6 maanden.
Gebruik licht gemineraliseerd water op kamertemperatuur (indien je opwarmt controleer dan altijd de temperatuur voor het voeden). Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters.
Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Meestal zal uw kind dit middel minstens 2 maanden moeten gebruiken. Sommige kinderen hebben dit middel echter gedurende langere tijd nodig. Als er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als uw kind aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u de arts en/of apotheker raadplegen.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Lactose komt dan namelijk onverteerd in de darm terecht, waar het gaat 'gisten' doordat bacteriën het afbreken. Bij die afbraak ontstaan gassen en zuren. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen, diarree en een schuimige ontlasting, die soms zelfs groenig van kleur is.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.