10-15 graden
Bij deze temperaturen adviseren wij om altijd arm- en beenstukken te dragen. Daarnaast kan je nu het lange mouwen fietsshirt over je wielershirt heen aantrekken. Ook is het aangenaam om een merino thermo ondershirt te dragen. Deze houdt de warmte beter vast tijdens de inspanning.
Word het je met 14 graden toch te warm dan kun je ze onderweg makkelijk uit trekken en opbergen in je zakje. Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Wielerkleding bij meer dan 20 graden
Een ondershirt is altijd aan te raden omdat dit voor een luchtlaag zorg die tijdens hoge temperaturen voor verkoeling zorgt en voor opname van zweet. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes. In deze jurkjes blijf je beter warm.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
15-25 graden
Ideale temperaturen voor een ritje op de racefiets! Draag je favoriete bibshorts met een wielershirt met korte mouwen (onder de 20 graden kunnen armstukken fijn zijn). Je muts en overschoenen laat je thuis en je kunt handschoentjes met open vingers dragen.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter.
Volgens dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle hoor je al handschoenen te dragen wanneer het buiten kouder is dan 7 à 8 graden Celsius. "Hoe meer kou en temperatuurschommelingen je kunt voorkomen, hoe beter", legt ze uit aan Eindhovens Dagblad.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Een wielerbroek draag je zonder onderbroek eronder, anders gaat zijn werking verloren. Was je fietsbroek zo snel mogelijk na elk gebruik. Zweet is niet goed voor de zeem. Gebruik geen wasverzachter, want dat vermindert de vochtregulerende werking van sportkleding.
Kies voor de winter voor ondershirts met lange mouwen. Hierdoor blijft je gehele lichaam warm, en niet alleen je torso. Voor warme omstandigheden (boven de 20 graden) zijn er de zogeheten 'extra cool' baselayers. Dankzij het ademend vermogen van deze ondershirts wordt het zweet nog beter afgevoerd.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Een zweetshirt onder je fietsshirt zorgt dat het zweet wordt afgevoerd. Zo blijf je droog en krijg je het minder koud als je even stopt of een afdaling in gaat.
Schaf jezelf een warme, ademende en waterdichte jas aan om onbezorgd te fietsen in de winter. Om de warmte vast te houden en je te beschermen tegen de kou, gebruik je best het systeem van de 3 lagen. Trek eerst warm en ademend ondergoed aan, om de warmte vast te houden en de transpiratie af te voeren.
Winterkleding voor de fiets is belangrijk. Wielrennen in de winter kun je niet in je korte broek doen als de temperatuur tegen het vriespunt loopt. De kleding moet kou, water en wind tegenhouden. Daarnaast moet de kleding comfortabel zitten, zowel voor de korte als de lange tochten.
Is het kouder, dan is het beter om een lange broek te dragen, een goede baselayer en een shirt met lange mouwen met eventueel een MTB jack. Vergeet ook niet om goede handschoenen, een nekwarmer en eventueel een muts te dragen om je handen en gezicht te beschermen.
Meestal draag je je sokken onder de beenwarmers, vooral voor het comfort en omdat het makkelijker is om de beenwarmers aan en uit te trekken. Maar als je graag met je sokken pronkt door ze eroverheen te dragen, ga je gang. Doe ze dan gewoon aan nadat je je beenwarmers hebt aangetrokken.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed.
20+ graden
Bij 20 graden en warmer is de lucht om je heen al een warme jas en hoef je eigenlijk geen echte jas meer te dragen. In de zomer is het ook niet altijd boven de 25 graden, maar dat hopen we natuurlijk wel!