Feta kaas Echter, het kan hoog zijn in verzadigde vetten en zout. Gezonder alternatief: Kies voor light feta kaas van merken zoals Arla Apetina Light Feta of Marella Light Feta. Deze opties zijn lager in vet en zout, maar behouden nog steeds de heerlijke smaak.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond! Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
Je kunt zeker afvallen met feta kaas. Feta kaas heeft helaas geen magisch effect waardoor je buikvet verbrandt. Wel bevat het diverse voedingsstoffen, die bijdragen aan het afvallen. Het bevat bijvoorbeeld veel eiwitten, waardoor je langer een voller gevoel hebt en minder spiermassa verliest tijdens het afvallen.
Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Lager vetpercentage
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Ik vind dat de grootste verschillen tussen de drie het zoutgehalte en het type melk zijn.” Ze legde uit dat Franse feta, gemaakt van 100% schapenmelk, het minst zout is van de drie.
Hoewel het niet het zoutste is, heeft Griekse feta de meest intense smaak. Perzische feta is populair vanwege de zachte, romige, weelderige botersmaak! Feta wordt al sinds de twaalfde eeuw op de een of andere manier geproduceerd en is uiteindelijk vernoemd naar het Italiaanse woord fetta, wat "plak" betekent.
Hoewel fetakaas een uitstekende bron is van voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten, bevat het ook veel natrium en verzadigd vet. Maar feta bevat minder vet dan veel andere kazen en wordt beschouwd als een redelijke optie om met mate te eten .
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de botgezondheid en spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen en kan dus een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Smaak & Kwaliteit: De smaak en kwaliteit van originele Griekse feta is ongeëvenaard vergeleken met welke andere kaas ter wereld dan ook. De rijke textuur en heerlijke smaak maken u een fan en zorgen ervoor dat u het altijd aan tafel wilt hebben.
Is feta een dikmaker? Feta is geen dikmaker, mits je het met mate eet. Het is een energiedicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel calorieën per gram bevat. Met een snee (20 gram) krijg je al 55 kcal binnen.
De stinkende, maar smaakvolle blauwe kaas waar we gewoon niet vanaf kunnen blijven, heeft iets meer calorieën — ongeveer 100 calorieën per ounce — dan feta en geitenkaas. Het heeft ook meer vet, ongeveer 8,2 gram per ounce, en meer proteïne, ongeveer 6,1 gram.
Deze kaas is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een gezondere optie zonder in te leveren op smaak . Of het nu over salades wordt verkruimeld, over pizza's wordt gestrooid of in omeletten wordt verwerkt, vetvrije feta voegt een pittige kick toe aan elk gerecht terwijl het de calorietellingen in de gaten houdt.
Feta is een witte kaas die in pekel is gerijpt en oorspronkelijk uit Griekenland komt.Griekse feta heeft geen korst . De textuur is zacht, compact en veerkrachtig, gemakkelijk te snijden, in blokjes te snijden of te verkruimelen. Zoals hierboven vermeld, is authentieke feta uitsluitend Griekse kaas, aangezien de EU het een PDO-status heeft verleend.
Bulgaarse Feta
Dit is het zoutste type feta, met een stevige maar romige textuur. We snijden het in plakjes en maken het aan met goede olijfolie, zout en peper. Een eenvoudige behandeling laat de stevige textuur en aangename romigheid schitteren.
Halloumi. Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Griekse feta
De smaak is zout en pittig, de textuur droog en kruimelig.
Voor het beste resultaat gebruikt u echte Griekse fetakaas van schapen- en geitenmelk . Feta-achtige kazen van koemelk smelten niet op dezelfde manier, wat resulteert in een korrelige textuur.
Feta: Feta is de bekendste Griekse kaas . Griekse feta wordt voornamelijk gemaakt van schapenmelk, maar het is acceptabel om er tot 30% geitenmelk aan toe te voegen. Feta is een witte gepekelde kaas die in korstloze vierkanten of blokken wordt gemaakt.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Meer dan 30% van de vetten in Grana Padano BOB zijn onverzadigd, terwijl het cholesterolgehalte ongeveer 50 mg per 50 g product bedraagt.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.