De witte Châteauneuf-du-pape maakt men met name van de druivenrassen grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul en picardan. Met name de druif roussanne zorgt voor de kwaliteit in de wijn.
Druiven Châteauneuf-du-Pape
De rode wijn in Châteauneuf-du-Pape mag van dertien verschillende druivenrassen worden gemaakt, echter zijn Grenache, Syrah en Mourvèdre de belangrijkste. Deze druiven worden ook veel gebruikt in blends voor de Côtes du Rhône wijnen.
Hoe jonger ze zijn, hoe krachtiger van smaak en de wat oudere wijnen worden veel subtieler. Maar in het algemeen wordt een witte vooral bij wit vlees, gevogelte of gebakken vis geserveerd, terwijl de rode eerder bij rood vlees of wild wordt gedronken.
Châteauneuf du Pape is een Franse wijn uit de wijnstreek Rhône en komt uit het gelijknamige dorp in het zuidoosten van Frankrijk. Hoewel er zowel rode als witte varianten van deze wijn gemaakt worden, is de rode toch veruit het bekendst en populairst.
Het wijngebied ligt in het Rhônedal (Côtes du Rhône) tussen Avignon en Orange en is bijzonder gerenommeerd. De naam betekent zoveel als "het nieuwe kasteel van de paus" en gaat terug tot de periode van de Babylonische ballingschap der pausen, toen de paus in Avignon verbleef.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Vin De Liqueur (VDL)
Bij VDL-wijn (Nederlands: Likeurwijn) wordt er geen wijnalcohol toegevoegd maar een lokaal destillaat. Deze wordt nog vóór het gistingsproces toegevoegd. De gisting is dan nog niet gestart. Strikt genomen is het dan ook geen versterkte "wijn".
Châteauneuf-du-pape
Kaas: Friese nagelkaas. Gorgonzola. Oude Goudse.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.
Maar weten wanneer je wijn moet decanteren, is eigenlijk vrij eenvoudig, een rode wijn dien je altijd te decanteren. Waarom? Een rode wijn jonger dan 10 jaar dien je te decanteren om zuurstof bij de wijn te laten. Een rode wijn ouder dan 10 jaar dien je te decanteren om het bezinksel te scheiden van de wijn.
5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort. Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Zowel de tartiflette als de raclette zijn vrij zware gerechten. En net daarom kan de juiste wijn schitteren door opnieuw evenwicht aan tafel te brengen. Ideaal zijn frisse witte wijnen of een levendige jonge rode wijn.
Bij een raclette raden wij een droge en levendige witte wijn aan, met een aangenaam frisse en fruitige smaak. Je kan bv. kiezen voor een Zwitserse fendant, waarmee je je gasten zeker zal verrassen. En natuurlijk zijn er de Franse wijnen, zoals 'Château La Gentilhommière', een witte wijn uit Savoie.
Voorbeelden zijn macvin du Jura, versterkt met marc uit de Jura, en floc de Gascogne, versterkt met armagnac. Het toevoegen van alcohol kan ook ná de gisting gebeuren, zoals bij sherry. De grootste categorie vormen de witte en rode zoete versterkte wijnen, waaronder vin doux naturel (VDN) en port.
Versterkte wijn wordt gemaakt door tijdens of na de alcoholische vergisting extra alcohol toe te voegen. Het moment waarop deze zogenaamde wijnalcohol wordt toegevoegd heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de versterkte wijn. Hoe eerder de wijnalcohol wordt toegevoegd, des te zoeter de wijn.
Vin Doux Naturel (VDN) is een Franse term, die in het Nederlands 'van nature zoete wijn' betekent. Hij slaat echter op versterkte zoete wijnen uit diverse gebieden langs de Middellandse Zee, gemaakt van grenache of muscat.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Pomerol wijnen komen voornamelijk uit twee druivenrassen : Merlot en Cabernet Franc, maar ook Cabernet Sauvignon in kleine hoeveelheden. De Merlot, typische druif van de Bordeaux streek, biedt hier complexe aroma's in de mond, maar wijnen die toch zeer makkelijk te drinken zijn.
De Medoc is een AOC die een Franse rode wijn betreft die geproduceerd wordt in de wijngaarden van de Medoc. De appellatie strekt zich over het noorden van het schiereiland Girond.
Châteauneuf is de naam van een aantal (voormalige) Franse gemeenten: Châteauneuf (Côte-d'Or) Châteauneuf (Loire)
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.