toont gereserveerdheid binnen intieme relaties uit vrees vernederd of uitgelachen te worden. is gepreoccupeerd met de gedachte in sociale situaties bekritiseerd te worden of afgewezen te worden. is in intermenselijke situaties geremd vanwege het gevoel tekort te schieten.
Met een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis heb je in vriendschappen en relaties last van veel onzekerheid en angst. Je bent snel bang om iets verkeerds te doen of te zeggen; daardoor ben je vaak teruggetrokken, stil en verlegen. Je laat je pas echt aan anderen zien, als je zeker weet dat je geaccepteerd wordt.
Wat is vermijdend gedrag? Mensen die vermijdend gedrag vertonen, voelen zich vaak erg angstig en onzeker in vriendschappen en relaties. Ze voelen zich minderwaardig en zijn erg gevoelig voor kritiek en het oordeel van anderen. Ook vinden ze het moeilijk om te laten zien wie ze werkelijk zijn.
Het is aan te bevelen in de behandeling van een vermijdende-persoonlijkheidsstoornis gebruik te maken van een specialistische psychotherapeutische behandeling, zoals specifieke protocollen voor Cognitieve Gedragstherapie (CGT), kortdurende psychodynamische psychotherapie (STDP), Schematherapie of Affect-fobie therapie ...
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Het ontstaan van een persoonlijkheidsstoornis heeft te maken met erfelijkheid, aanleg en omgevingsfactoren. Je aanleg en wat je leert van anderen bepaalt namelijk hoe je omgaat met je gevoelens en emoties. Dit heeft weer invloed op hoe jij met bepaalde situaties omgaat.
Vermoedelijk ontstaat het door een combinatie van sociale, psychologische en genetische factoren. Denk bijvoorbeeld aan emotionele verwaarlozing of afwijzing door leeftijdsgenoten op jonge leeftijd maar ook een al wat meer verlegen, angstige, en 'kat uit de boom kijken' persoonlijkheid.
Een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kan op verschillende manieren behandeld worden. Wij bieden diverse behandelingen aan, waaronder sociale vaardigheidstraining en cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapieën wordt geprobeerd om sociale vaardigheden te oefenen en contact met andere mensen op te bouwen.
Ik noem een aantal oorzaken voor probleem vermijdend gedrag: Je hebt weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag.
Oorzaken vermijdingsgedrag
Wanneer iets oncomfortabel aanvoelt, ga je dat liever uit de weg. Meestal ervaar je een angstig gevoel, waardoor je er liever niet komt. Wanneer je op een bepaald moment in je leven vervelende dingen hebt meegemaakt wil je dit een volgende keer vermijden.
We worden graag aardig gevonden en het aangaan van een conflict lijkt daar niet bij te passen. Daarom komt conflictvermijdend gedrag bij veel mensen voor. Het betekent – je raadt het al – dat veel mensen conflicten het liefst uit de weg gaan. Zowel op het werk als privé.
De meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen zijn de borderline-, vermijdende- en andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Het natuurlijk beloop (zonder behandeling) van een persoonlijkheidsstoornis verschilt sterk per persoon en per type stoornis.
Primaire verzorger relatie
Een vermijdende hechtingsstijl komt vaak voort uit een ouder die tijdens je kindertijd niet beschikbaar of afwijzend was. Omdat jouw verzorger onvoorspelbaar was en niet altijd aan jouw behoeften heeft voldaan, werd je gedwongen om emotioneel afstand te nemen en jezelf te kalmeren.
Deze problemen leiden tot stoornissen in het functioneren op diverse terreinen zoals in je relaties en op het werk. De meeste persoonlijkheidsstoornissen zijn goed te behandelen. Dat wil zeggen dat veel klachten door behandeling aanzienlijk kunnen verbeteren.
Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl.
De verschillende persoonlijkheden - alters genoemd - wisselen elkaar steeds af en de persoon in kwestie is zich vaak niet beweust van zijn of haar gedrag in de andere alters. Verder horen mensen met een dissociatieve identiteitsstoornis stemmen van andere alters die hen aanspreken en innerlijke gesprekken.
Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan als gevolg van een complexe wisselwerking tussen genetische factoren en omgevingsinvloeden. Interactie van vroege negatieve of traumatische levenservaringen met genetische factoren, kan leiden tot de ontwikkeling van een persoonlijkheidsstoornis.
Een angstig vermijdende hechting ontstaat wanneer ouders/verzorgers emotioneel te belastend zijn geweest ten koste van jou. Of juist zo (emotioneel) afwezig en onbetrouwbaar, dat je niet meer op emotionele steun van je ouders/verzorgers of iemand anders rekent.
Mensen met persoonlijkheidsstoornissen functioneren beroepsmatig slechter en zijn vaker afwezig van werk dan mensen zonder persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast kan de kwaliteit van sociale relaties lager zijn en kunnen problemen worden ervaren in de vrijetijdsbesteding ( Skodol et al.
Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.
Achterdocht betekent letterlijk dat je dóórzoekt achter de gebeurtenissen en het gedrag van anderen. Vaak verder dan nodig. Wanneer je overal iets achter zoekt, heb je onvoldoende vertrouwen in je omgeving.
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben veelal problemen op het gebied van: identiteit (zelfbeeld);zelfsturing (het behalen van persoonlijke doelen);en/of verbondenheid en intimiteit (intermenselijke relaties).
Gevolgen persoonlijkheidsstoornis
Als je te maken hebt met een persoonlijkheidsstoornis, dan is de kans groot dat je onvoldoende geleerd hebt om na te denken over jouw gedachten en gevoelens. Je kunt daardoor vaak primair reageren en begrijpt waarschijnlijk soms niet waarom je iets doet.